БСП готви експертно-политически кабинет
БСП готви експертно-политически кабинет / снимка: БГНЕС, архив

Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и Атака, или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте.

Лидерът на ДПС Лютви Местан официално обяви вчера пред БНТ, че застава зад идеята бившият финансов министър в правителството на Сергей Станишев да оглави бъдещ програмен кабинет.

Лидерът на ДПС обаче даде да се разбере, че подписана коалиция между неговата партия и Атака не може да има, защото това би означавало "израждане" на политиката.

Ако ГЕРБ не успее да сформира правителство и мандатът дойде при БСП, Орешарски ще предложи кабинет с повече експерти и по-малко политически фигури, твърдят източници от "Позитано" 20 пред "Труд".

Въпреки това немалко политици се точат за важни постове. Евентуалното правителство с мандат на левицата ще има две програми. Първата ще е със спешни мерки, които трябва да се изпълнят в първите 100 дни от управлението. Във втората ще бъдат записани задачите на изпълнителната власт за първата година от мандата.

Макар че разпределението на постовете вероятно ще бъде въпрос на договорки между подкрепящите кабинета партии, бъдещият премиер вече имал списък от експерти, които държал да бъдат министри. Според запознати сред фаворитите на кандидат-премиера са икономистите Петър Чобанов и Петър Кънев.

За първия се говори, че може да поеме финансовото ведомство, а за втория - икономиката. Името на Кънев се въртеше и през 2005 г. за същия пост, но тогава той остана депутат.

За бъдещ ръководител на реденето на държавния бюджет обаче се върти и още едно име на виден експерт - това на преподавателя от УНСС Стоян Александров.

Той има опит на поста - бе финансист № 1 в кабинета на Любен Беров. След това бе кандидат за кмет на София от левицата през 2003 г., но загуби. Студентите му в УНСС го наричат Малката секира, защото на изпити късал наред.

Случайно или не, в понеделник по негово желание Александров е бил освободен от шефското място в надзора на Търговска банка Д. През 1994-1995 г. Александров и Орешарски имаха обща консултантска компания за данъчни и финансови съвети.

За поста министър на отбраната се върти името на Ангел Найденов. Той е спец в областта, от години е в ресорните парламентарни комисии и дори е морски офицер.

За мястото в земеделието се спряга Светла Бъчварова - тя бе директор на Селскостопанската академия и зам.-министър в същия ресор в кабинета "Станишев". Не е изключено обаче постът да отиде и при младото лице на левицата Явор Гечев, който бе сред остриетата на партията в атаките срещу ексминистъра от ГЕРБ Мирослав Найденов. Но за него е по-вероятно да бъде предложен за шеф на ресорната комисия в парламента.
Земеделското министерство обаче може да отиде и в непартиен експерт, а и досега в коалиционните кабинети то е било сред ресорите, за които отговаря ДПС.

В БСП надделява мнението, че министърът на външните работи не може да не е политическа фигура. Затова "обичаен заподозрян" е бившият титуляр в МВнР, сега евродепутат Ивайло Калфин. В политическите среди плъзна и слух, че ако има разговори за участие в програмен парламент с извънпарламентарни партии, например с "Движение България на гражданите", постът може да бъде предложен и на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Официалната позиция на формацията обаче е, че няма да участват в преговори за редене на правителство.

За "най-горещия" в последно време стол - този в МВР, отново се върти името на Михаил Миков от левицата. Той пое ресора в кабинета "Станишев" след оставката на Румен Петков, предизвикана от редица скандали около силовото ведомство.

За друг "горещ картоф" - здравеопазването, ще се търси безспорен експерт. Не е изключено и мястото да бъде предложено на служебния министър проф. Николай Петров.

За ресор образование по линия на БСП се въртят две имена - на бившата зам.-министърка Ваня Добрева и на водача на листатата на БСП в Кърджали, който взе и депутатски мандат там Милко Багдасаров. Според слуховете обаче в БСП са склонни да предложат поста и на друга формация - например на Атака. От редиците на националистите са харесани двама души - проф. Станислав Станилов и бившият шеф на ресорната парламентарна комисия Огнян Стоичков.

Позицията на Атака обаче е, че дори и да подкрепят определени политики на програмен кабинет в парламента, не са склонни да делят отговорността в изпълнителната власт, категорични бяха пред "Труд" висши партийци.

Ако левицата предложи мястото на ДПС, вероятно техният избор ще е бившата им зам.-министърка Мукаддес Налбант. Вероятно е обаче и за мястото да се търси номинация от граждански организации - например на силна фигура в академичните среди.

За социалното ведомство пък се спряга името на социалиста Драгомир Стойнев, който водеше същата парламентарна комисия в 41-вия парламент. Според източници от синдикатите дори и на тях да им бъде предложено да излъчат титуляр, те биха подкрепили Стойнев.

За правосъдието се очаква да се търси сериозен външен експерт.