Из чуждите коментари за българските избори: Много баби, хилаво дете
Из чуждите коментари за българските избори: Много баби, хилаво дете / снимка: Sofia Photo Agency
Из чуждите коментари за българските избори: Много баби, хилаво дете
63964
Из чуждите коментари за българските избори: Много баби, хилаво дете
  • Из чуждите коментари за българските избори: Много баби, хилаво дете

"Българските партии се затрудняват в сформирането на правителство" - това е заглавието на публикация на британското издание Файненшъл таймс за парламентарния вот в страната.

Световните издания обръщат внимание на сложната ситуация, в която се намират безпрецедентно малкото партии, успели да влязат в парламента след вчерашното гласуване. Повечето международни медии се съсредоточават в сложната позиция, в която се намират "българските консерватори", както наричат ГЕРБ няколко чуждестранни издания, сред които Ал Джазира и Дойче веле. Те посочват, че партията се е озовала в изолирано положение, тъй като и социалистите, и националистите заявили отказа си да обмислят евентуална коалиция с тях.

В подробния си разбор на изборния ден американският Вашингтон пост посочва голямата вероятност от нови протести и сблъсъци между недоволни българи и полицията. Ройтерс пък посочва как малка част от лидерите на гражданските движения са говорили на резервираната за парламентарно представените партии трибуна в НДК, след като е станало ясно, че събралата най-много гласове партия ГЕРБ няма да се яви за традиционната пресконферениция. Агенцията се изненадва от липсата на събралата най-много гласове партия в изборната нощ. "Ако нищо не се промени, може все повече български семейства да се присъединят към най-бързо разрастващата се "стока" за износ в Евросъюза - евтината работна ръка за чужбина. Въпреки обещанията на много от недоволните, че няма да приемат победа на ГЕРБ, в деня на изборите нямаше много протестиращи", коментира катарската телевизия Ал Джазира. Кореспондентът в София Джона Хъл обяснява, че вероятно апатията, заради която само 50% от българите са излезли да гласуват, е "инфектирала" и самите протестиращи". Икономистът Владимир Каролев коментира пред телевизията: "Българското правителство направи някои лоши избори. Но и българите не осъзнават какво е важно за самите тях. А за тях важното е да работят по-продуктивно, по-усърдно и да се образоват."

Повечето чуждестранни медии не пропускат да припомнят факта, че България е най-бедната държава-членка на Евросъюза. Някои от чуждите кореспонденти наричат "изключително сръчен" начина, по който София, въпреки че през последните години продължава да затъва в икономическа стагнация, е успяла да избегне негативната участ на много други европейски държави. Според британското издание "Файнаншъл таймс" една от причините за ожесточените спорове преди и след изборите до голяма степен се дължи на многото партии, които се явиха на вота. За да подкрепи тезата, изданието обяснява на читателите си значението на българската поговорка "Много баби - хилаво дете".