Б. Данев: Не се чува гласът на бизнеса, продължават политическите решения под натиска на популизма
Б. Данев: Не се чува гласът на бизнеса, продължават политическите решения под натиска на популизма / снимка: БГНЕС, aрхив

Свидетели сме на една безпрецедентна абдикация на политическия елит от взимане на решения, като партиите - въпросът е рецесията в политическия живот да не се прехвърли бързо в икономиката. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той се надява България да има скоро правителство, което да се вслушва в гласа на бизнеса.

Кой е най-лошият сценарий според вас на фона на онова, което се случи като изборен резултат? Говори се за трудността при съставяне на едно стабилно правителство, а това е важно за бизнеса като условие.

Най-лошият сценарий е да нямаме управление на икономиката, да нямаме управление на всички процеси, които следват от икономиката, защото тя е в основата на развитието на другите обществени процеси. Така че ако ние нямаме ефективно управление на икономиката, всички тези проблеми ще възникват наново и наново. Ние сме свидетели като че ли на една безпрецедентна абдикация на политическия елит да взема решения. Дори, както виждате, той търси решенията извън политическия елит на проблемите на нашето общество. Така че след като имаме една рецесия в политическия живот, въпросът е тази рецесия да не се прехвърли в ускорени мащаби в икономиката.

Тя не се ли е прехвърлила вече? Вчера номинираният за премиер от страна на левицата Пламен Орешарски на официалния брифинг на БСП очерта недобра картина - икономиката и финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, каза той. Докъде е достигнала щетата от това, което ни се случва в последните месеци и седмици?

Мисля, че има много точни индикатори. Първо, приходната част на бюджета не се изпълнява. Второ, безработицата е в драматични размери. Липсват инвестиции, не се откриват нови, качествени и устойчиви работни места и това всичко е свързано преди всичко с доходите на населението. Ние отиваме да регулираме някакви цени, за да посрещнем изискванията на обществото за оживяване на част от както на бизнеса, така и на самите хора в нашето общество. Така че оценката е вярна, че ние сме в подобна криза, но въпросът е, че никой не даде формулата или никой не даде пътя, по който може да бъде решена. Бяхме свидетели на някаква непристойна политическа битка.

Говорите за кампанията и всъщност самия вот.

Естествено. Българинът нямаше възможност да избира. Какво избира той? Как ще му бъдат решени проблемите? Някой да направи оценка на досегашните обещания? Някой да направи сравнителна оценка на програмите на партиите? Някой да обясни защо всички говорим за участие на гражданското общество, това е абдикация на политиците от отговорност. Гражданското общество не трябва да бъде елемент на политика.

То може да бъде коректив само.

Да. Тоест ние имаме абдикация на политическия елит от възможността да управлява нашето общество.

Погледнато от хората на бизнеса, от предприемачите, кое е най-малкото зло - просто да имаме какво да е правителство, да го има и то да е редовно...

Във всички случаи е по-добре да имаме правителство, да имаме правителство, което да се вслуша в гласа на бизнеса, защото практиката показва, че няма вслушване в бизнеса. Продължават непрекъснатите политически решения за сметка на нормалния икономически решения под натиска на популизма, така че във всички случаи е по-добре да има едно правителство или ако не, ако това правителство не може да се справи, да отиваме на нови избори и да се формират нови възможни политически елити.

Това исках да ви попитам: просто какво да е правителство, дори ако рискуваме то да падне за месец-два-три или още на първия завой...

Аз мисля, че това правителство, ако излезе с една програма, за която има консенсус в обществото, че това е програмата, която трябва да изпълнява, аз мисля, че това правителство би могло да просъществува, а след това, ако то не просъществува, а върши програмата, по начина, по който се иска от нашето общество, тогава да мислим как да отстраним политическия елит.

Вярвате ли в способността на левицата, понеже тя основно снощи даде анонс, макар и втора политическа сила...

Не ме карайте да давам политически оценки! Някой да ми е дал да видя и оценя програмата? Не да говоря левицата или десницата. Ние досега нямаме ляво или дясно управление. Някъде да сте видели леви или десни стъпки на предишното или досегашното, да има някаква идеология в това правителство, да има принципи? Дали национализацията ще реши проблемите на страната? Национализацията на мините в Южна Африка до какво доведе? Или национализацията на собствеността в Родезия? До 3000 процента инфлация. До какво доведе? Тоест едни такива популистки приказки на политиците в никакъв случай не решават проблемите на икономиката. Ако говорим за това по какъв начин трябва да се управлява икономиката - повече и все повече вслушване в гласа на бизнеса на тези, които управляват българската икономика. Политиците трябва да престанат да мислят, че източник на властта е нещо друго извън закона. И това, че не изпълняват закона, не изпълняват изслушвания в изказванията, че започват да мислят как да правим оценка на въздействието - ами, това го има в българското законодателство записано, във всеки законов акт. Законът за нормативните актове ни казва, че не може да влезе закон в парламента, без да има оценка на въздействието. Защо няма? Какво прави политическият елит досега, защо не изпълнява законите на страната?

Да, затова сме говорили и с ваши колеги от стопанската камара.

Едно е да говорим, друго е да се върши. Защо не кажат политическите партии защо не са го вършили досега?

Факт е, че за толкова години онова, което сме произвеждали като коментар в ефир, не е стигало до адресата или поне този, който е слушал, не е чул.

Някой да е направил оценка на въздействието, като вдигат с административен кат минималната заплата до какво ще доведе? Да е направена оценка на въздействието на политическите решения в енергетиката? Да е направена оценка на въздействието на непрекъснатите промени в регулирането на цените?

Очевидно има нужда от нов тип комуникация между родната власт и бизнеса, освен хората, които, недоволни на улицата протестират, практически недоволни от това, което те осъществяват като връзка с представителите си във властта, вероятно и тук трябва да се пренареди дневният ред или поне да се изяснят термините, за да говорите на един език, метафорично казано. Но сигурна съм, че снощи сте чул поне този анонс, който беше направен в изборната нощ - да бъде премахнат данък „партийна лоялност". Това явление до какви размери е стигнало според вас и в действителност има ли нужда бизнесът от целенасочени мерки, за да бъде освободен от подобно влияние и зависимост?

Отново отиваме към един основен проблем - спазването на законовите изисквания и балансите между отделните системи. Ние бяхме свидетели дори при тази предизборна битка, че нямаше баланс между отделните системи на нашата страна, баланс между правораздавателна система, баланс между изпълнителна власт, баланс между президентска власт. Погледнете разноговоренето. Разноговоренето се прави от политическите партии. Така че дайте да се въоръжим малко с оптимизъм - повече вслушване в гласа на бизнеса и мотивация защо не слушат гласа на бизнеса, кои са причините, да дават отчет защо не се изпълняват предложения на бизнеса, които дори са влезли в нормативни решения и не се изпълняват - това трябва да иска обществото.

Ще ви попитам така: ако малко или много и бизнесът, и средствата, които се движат в страната - било в сива икономика, било абсолютно легални и декларирани средства, имат участие в това мероприятие, което ни вълнува тук, а именно изборите, има ли бизнесът пари за още едни избори на фона на това, че се вещае наесен нов вот?

Вие, госпожо, искате да легализираме дефирмациите в икономиката ли? Какво означава бизнесът, как ги е дал тези пари бизнесът? Защо няма преследване на този бизнес, който е дал парите?

Не, най-общо го задавам.

Защо бизнесът е давал парите? Някой да е преследвал за търговия с влияние? Някой да е преследвал във времето на икономическа криза някои фирми да имат патологично бурно развитие? Как става това? Които са ясни индикатори - не може да увеличите два пъти и половина оборотите си, да не увеличите печалбата си по време, когато има икономическа криза.

Този въпрос - има ли бизнесът пари за още едни избори, може съвсем метафорично... Има ли бизнесът дори време за губене?

За съжаление политиците за сметка на парите на данъкоплатците...Скоро беше направено едно сравнение, че докато в други страни е 16 цента на едно спечелено място в парламента или участие в изборите, при нас е 6 евро. Дайте да отрежем подобно финансиране на партиите и да започнем да мислим как да се преструктурира... Това е едно от нещата, не е най-същественото.

Явно не схванахте двойния смисъл на въпроса ми, а именно има ли бизнесът и време за още едни избори, знаем, че всички избори освен финансов...

За мен задължително трябва да имаме правителство и да започне да коригира действията на предишните правителства. Това е най-същественото - правителство, което се вслушва в гласа на бизнеса и тогава може би ще има средства за всичко.

Ще следим събитията през тези часове и дни след окончателното обявяване на резултатите, които ще зададат и старта на политическите разговори между партиите в този парламент. Трудна задача.

Въпросът е да ги притиснем бързо да решават противоречията, които имат в своите виждания, обединени с една национална цел - оцеляване на българската икономика.