Делото на втора инстанция срещу Карлос Чакала започна в Париж
Делото на втора инстанция срещу Карлос Чакала започна в Париж / снимка: БГНЕС

Делото на втора инстанция срещу Карлос Чакала, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, започна в Париж в отсъствието на адвокати на обвиняемия, тъй като той поиска от тях да не присъстват на заседанието. Той е съден за четири атентата, извършени преди 30 години, информира БГНЕС.

"Забраних на адвокатите ми да дойдат да ме защитават", заяви 63-годишният Карлос на френски при откриването на дебатите малко преди 9 часа по Гринуич пред Специалния апелативен наказателен съд в Париж.

Двамата френски защитници на Карлос, Изабел Кутан-Пейр и Франсис Вюймин, както и чуждестранните адвокати, които той пожела да пледират в негова защита, не се явиха в съда. "Това не е насочено срещу съда..., нямам намерение да саботирам процеса", заяви обвиняемият, който е недоволен от отказа на венецуелските власти да поемат разходите по защитата му по време на делото, което ще продължи до 26 юни. Той смята това за саботаж.

Поради това обвиняемият пожела да му бъдат назначени служебни адвокати, за да го представляват и дебатите да могат да се състоят въпреки всичко. "Те няма да се запознаят с делото, но аз го познавам, това малко ще отслаби защитата, но ще се справим", увери Карлос. Служебните адвокати обаче може да откажат да поемат защитата, което би довело до прекратяване на делото.

Карлос е съден на втора инстанция за четири атентата, извършени във Франция през 1982 и 1983 г., при които загинаха 11 души, а около 150 бяха ранени. През декември 2011 г. френското правосъдие го осъди на доживотен затвор.