Национална библиотечна седмица от днес
Национална библиотечна седмица от днес / Дарик Габрово, архив

За  пореден път Регионална библиотека „Априлов - Палаузов" се включва  в организираната от Българската  библиотечно-информационна асоциация  Национална библиотечна седмица, която  през тази година е под надслов  „Развити библиотеки за развито общество!".

В рамките  на седмицата ще бъде поставено началото на национално движение "Посланици на библиотеките".

Основните цели на кампанията са да привлече вниманието на властите и обществеността към  библиотеките и техните възможности  да играят ключова роля в развитието на информационното общество, в т.ч. за подобряване на информационната  грамотност на гражданите, в изграждането на съвременни икономически модели, основани на знанието и ученето през целия  живот, в опазването и достъпа  до културното наследство, в реализацията на услугите на електронното правителство и др.; да представят облика на съвременната библиотека и приноса ѝ към  решаването на проблемите на обществото; да разчупят остарелите схващания за библиотеката като архив на книги  и да изградят съвременно разбиране  за библиотеката като динамичен център за информация, образование и култура, който предоставя широк диапазон от услуги за гражданите.

В Дните на отворените врати в РБ „Априлов - Палаузов" се предвижда:само на 14 май безплатна регистрация на читатели за 6 месеца, без санкции за просрочване на заети библиотечни материали - книги, CD, DVD, видеокасети, безплатно ползване на информация (тематична, фактографска, библиографска), дарителска акция, срещис местните власти, Обществения съвет и Комисията за библиотечно - информационно обслужване на гражданите, представяне на в. „За буквите".

Предстои да бъде учредено общество „Посланици на библиотеката" към РБ „Априлов - Палаузов"