Румен Петков: Ако более за БСП, Станишев трябва да се оттегли
Румен Петков: Ако более за БСП, Станишев трябва да се оттегли / netinfo

Ако более за БСП, лидерът на партията Сергей Станишев трябва да се оттегли, смята Румен Петков. „Листите бяха предложени от лидера и въпросът за отговорността тук не търпи коментар", каза в интервю за Дарик Петков. Той е категоричен, че трябва да се направи много сериозен анализ на резултатите от вота и да се отчетат реалностите, в които избирателят е поставил социалистите, а именно - че те губят вота. „Аз лично не си представям, че от позицията на втора политическа сила ние имаме основание да тръгнем да формираме кабинет", каза Румен Петков.

Той посочи, че не вижда вариант за стабилно правителство в рамките на бъдещия парламент, според резултатите и посочи три възможни сценарии оттук нататък: коалиционен кабинет, който според Петков би бил много тежък вариант, програмен кабинет за определен период от време или невъзможност за съставяне на правителство и нови избори. Ето какво още каза той пред Дарик:

Доколкото знам, БСП няма основание да не приеме резултата и би трябвало да се признае резултатът на първата политическа партия ГЕРБ.

Това е държавническата позиция и тя предполага да признаем резултата и да поздравим политическа партия ГЕРБ. В крайна сметка в годините на демократични промени и устройство на България една политическа партия излиза от управленски мандат преждевременно и печели следващи избори.

Вие лично очаквахте ли този резултат?

Не. На фона на самоубийствените атентати, които ГЕРБ си устройваше; на фона на ежедневните скандали - минимум по един дневно, аз бях убеден, че ние би трябвало да акумулираме по-голяма обществена подкрепа, по-голямо доверие и да спечелим и то убедително изборите.

Първо, съм изненадан и второ, за мен е необходимо да се направи много бърз анализ на изборния резултат, който да доведе до сериозни организационни и структурни промени в партията, защото явно през последните години нещата никак не са вървели на добре. Аз самият имам много сериозни претенции към организацията и провеждането на последната кампания.

Като казахте, че трябва да се направи сериозен анализ и всъщност онова, което се питаме след 20.00 часа, когато се появиха първите резултати, е защо тези гласове не отидоха при БСП? Защо БСП не успя да акумулира онова, което би трябвало да играе в полза на левицата? Къде бяха основните грешки според вас?

Когато се структурираха листите, това се прави една година преди избори, а не един месец преди избори. Ние изпратихме на много места по двама външни - Русе, Стара Загора, ред места, където са външни хората и всъщност ние не правихме кампания за подкрепа, а правихме кампания за опознаване. Второ, в рамките на всичко това, което се случва през последните месеци, ние трябваше да центрираме разговора в политиките, които предлагаме, в голямата разлика между постигнатото от БСП в мандат 2005-2009 и това което се случи в периода 2009-2013-а. Ние и това не направихме. И не на последно място още на отминалия конгрес аз поставих много тревожно въпроса за организационното ни състояние. Ние имаме няколко стотин населени места, в които не сме издигали кандидат за кмет. Това означава, че нямаме структури. Така че като казвам, че е необходим много бърз анализ, всички тези неща трябва да бъдат не просто прокоментирани, трябва да бъдат анализирани и да намерят решението си. Защото не можеш да очакваш, че в голям регион, когато изпращаш външен водач - този водач не е ходил в региона, не го познава - той ще акумулира доверие там. Няма как да стане. Очевидно е, че тази грешка беше съвсем съзнателно допусната. Листите бяха предложени от лидера и въпросът за отговорността тук не търпи коментар.

Ако не греша, тъкмо лидерът каза, че носи персонално отговорност за хората, които подбира. Какво означава това сега?

Оставям настрани, че някои от хората са, меко казано, спорни. Има хора, които са били в администрацията на Иван Костов. Те сигурно имат своите качества, аз лично нямам съмнение. Има хора, които са се изказвали много грозно за БСП, не само за нейната история, за БСП като партия. Има редица стъпки и действия в кампанията, които будят смущения и тук отговорността трябва да се понесе днес, за да може партията утре да тръгне със старт. Аз не виждам, със съжаление го казвам, защото имам държавническо мислене, но не виждам ресурс в следващия парламент за формиране на стабилно правителство. Вариантите са два. Единият коалиционно управление, което е много тежък вариант от гледна точка на очертаващата се конфигурация и вторият вариант е програмен кабинет, който се формира за определен период от време с от три до четири национални стратегически приоритета, по които има общо съгласие и се предприемат общоприети стъпки и действия.

Кой би могъл да влезе в такъв програмен кабинет?

Въпрос, който мисля българският интелект и граденият потенциал в годините може да му намери решение. Тези дни се връщах назад в историята. Почти няма правителство след 1990 година, в което да не е имало авторитетни и безспорни експерти. Така че това е едно от възможните решения. Но пак казвам периодът е изключително тежък и труден. Държавническата позиция на БСП също заслужава да бъде адмирирана, да се признаят резултатите от изборите и да се върви напред. И това вървене напред трябва да стои на базата на държавния и обществен интерес.

Аз пак не мога да си представя едно такова правителство. Или казвате, че ситуацията е такава, че ГЕРБ едва ли би рискувал с правителство на малцинството? Но пък и на левицата ще й е трудно....

Вижте, не става дума на левицата да й е трудно. Аз лично не си представям, че от позицията на втора политическа сила ние имаме основание да тръгнем да формираме кабинет.

Но този вариант не бива да се изключва. Гледахме как ролетката се завъртя до трети конституционен мандат преди години.

Разбира се, че не трябва да се изключва. Но ние трябва да оценим реалностите, в които ни постави българският гражданин. А българският гражданин ни показа, че губим изборите. И ако това не сме разбрали днес и търсим всякакви мъгляви обяснения кой е големият губещ, кой е такъв и кой е онакъв, значи следващият урок ще бъде още по-тежък. Но още веднъж казвам, че няма практически правителство след 1989 година, в което да не е имало сериозен експертен потенциал, не бих искал да посочвам имена, разбира се, по много причини. Но възможностите са двете или третата, която считам за най-неблагоприятна за България - извънредни избори.

Извънредни избори още тази година.

Невъзможността да се формира кабинет означава това. Но тук пък трябва да кажа, че това правителство, което е сега на Марин Райков, то е престъпно правителство. То показа, че не е в състояние да организира изборите. То показа, че за него всичко друго е важно, но не изборният процес. Тук, разбира се, според мен трябва да се търси наказателна отговорност от тези хора, които отговаряха за изборния процес, защото не можеш да оставиш печатницата безконтролна. Да не се връщаме на вчерашния ден, който беше всичко друго, но не и ден за размисъл. И служебното правителство се опита с всякакви витиевати фрази и административни упражнения да каже, че всеки друг, само не то е виновно. То носи основната вина, разбира се, и това е вина.

Как си представяте отговорността, която трябва да понесе лидерът на партията с този резултат, с тези листи, които са негова отговорност?

Според мен няма два варианта. Лидерът на партията трябва да покаже мъжество, да покаже, че е осъзнал, че бидейки лидер на партията БСП, не акумулира доверие, а напротив - акумулира недоверие, да не употребявам по-тежки изрази. И трябва да намерим цялостно организационно решение, защото като видим състава на изпълнително бюро със заместник-председателите и състава на предизборния център, всъщност тук огромната отговорност, защото лично ги е предложил, е на Сергей Станишев, но трябва да видим и как е работил предизборният център. Затова казвам, че е необходим анализ.

Да, но аз за лидера си питах и разбрах горе-долу това, което ми казвате.

Мисля, че го казвам достатъчно ясно, така че сте го разбрали горе.

Да се оттегли лидерът или поне да заяви, че поема политическа отговорност и да поиска санкцията на ръководството.

Мисля, че ако той более за партията и левицата, няма как да поиска санкция. Той просто трябва да се оттегли.