Местан: ДПС издържа най-тежкото си изпитание, погребани са две митологеми
Местан: ДПС издържа най-тежкото си изпитание, погребани са две митологеми / снимки: БГНЕС

ДПС издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега, каза лидерът на партията Лютви Местан. По думите му преди 24 години ДПС е направила своя ценностен избор да се развиваме като светска партия с европейска легитимация. Това беше пътят, по който ние избрахме да вървим, каза Местан и го определи като труден, но правилен. Точно тази идентичност според него е била поставена на изпитание и избирателите са дали подкрепата си ДПС да продължи по него. Резултатът на ДПС й отрежда изключително сериозна отговорност за излизането от тежката политическа криза и тя трябва да предотврати „прерастването на тази криза в криза на държавността", изрази мнение Местан.

Според него на тези избори трябва да са погребани две митологеми, с които се изгражда негативен образ на ДПС. Първата е за ДПС като етническа партия, каза Местан и посочи, че ако се погледнат водачите на листи - етнически българи християни спрямо водачи на листи от представители на малцинствата, то те са по равно. Втората митологема е, че резултатът на партията се гради на пристигащи у нас автобуси от чужбина. На тези избори нямаше автобуси в Кърджали, но това не намали тежестта на ДПС, каза Местан.

Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство, смята лидерът на ДПС и допълва, че партията ще улесни процеса на намирането на това съгласие с уговорката, че прави разлика между съгласие и съглашение.

„Убедени сме, че каквато и да е идея за влизане в каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме не само от избирателите на ДПС, но и от обществото като съглашение. Не е възможна подкрепа за ГЕРБ, дори ако тази политическа сила се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините", категоричен е лидерът на ДПС.

Местан ДПС издържа найтежкото си изпитание погребани са две митологеми
netinfo

Според него пред следващото правителство ще стои задачата да възстанови доверието в институциите. Следващото правителство трябва да излезе с ясна програма, с много точен времеви график за реализирането на ясно дефинирани четири-пет национални приоритети, каза той.

„Правителството трябва да бъде последователно и ако е необходимо, да изпие горчивата чаша до дъно за неизбежните реформи, които трябва да се извършат. Задача на задачите за следващото правителство е да освободи българския бизнес от оковите за партийна лоялност. ДПС ще постави това като условие. Българският бизнес трябва да диша спокойно, да бъде освободен от данък партийна лоялност, защото никое правителство не може да бъде успешно, ако не осигури простор на предприемачеството", каза Лютви Местан.

Цялата пресконференция на ДПС слушайте на RadioDariknews.bg