Станишев: България се разделя с най-арогантното и некомпетентно правителство
Станишев: България се разделя с най-арогантното и некомпетентно правителство / снимки: БГНЕС

Днес в България беше денят на протеста срещу статуквото, денят на промяната, заяви на пресконференция в международния пресцентър в НДК лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обеща, че неговата партия ще започне бавен, но последователен процес на възстановяване на демокрацията.

Днес мнозинството от български граждани дадоха ясен знак, че разбират рисковете, които стоят пред българската демокрация, че повече не могат да търпят този модел на управление, каза лидерът на социалистите. Ние не успяхме да реализираме мащабна подкрепа за радикална промяна, към каквато се стремяхме, призна още той.

Той благодари на всички гласували български граждани. Според Станишев това е най-категоричният начин да бъде защитена демокрацията в България. „Всички гледахме как четири години тя беше смазвана от правителството на Бойко Борисов, как се насаждаха четири години страх, репресии, еднолично управление”, изтъкна Станишев.

„Знам, че много хора, които не подкрепят партиите от лявото пространство, гласуваха за нас, заради нашата последователна политика. Гласуваха за нас, защото видяха в нас основният инструмент да бъде преборен ГЕРБ. Искаме да кажа на тези хора, че няма да продадем тяхното доверие. Ще върнем страната към нормалността, ще започнем бавен процес на възстановяване на демокрацията, възстановяването на справедливостта”, заяви Станишев.

Днес България се разделя с най-арогантното, най-недемократичното, некомпетентно правителство, което България е видяла през последните 24 години. Правителството на Бойко Борисов падна от власт, загуби легитимност, обяви Станишев. Четири години гледахме как се насаждаше страх, но преди няколко месеца видяхме, че гражданското общество е жив, акцентира още лидерът на социалистите и допълни:

„ГЕРБ са в тотална изолация и би било обида и унижение, ако се признае ГЕРБ за политически победител”.

Станахме свидетели на скандално слаба организация на изборния ден, която доведе до хаос, заяви още Станишев. „Бе отборът на правителството на Борисов - това на Марин Райков, се провали в провеждането на вота и в преброяването му”, смята Станишев.

Всички партии, освен ГЕРБ, според БСП, е трябвало да се борят с контролирания вот. Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е честно спечелен, каква - купен, но ГЕРБ трябва да спестят време и да не приемат мандат от президента за съставяне на правителство, категоричен беше Станишев. И обясни, че няма време за пазарлъци, а България се нуждае от стабилно правителство.

Сергей Станишев посочи още, че Коалиция за България ще започне спешни разговори с другите две политически сили, получили най-голямо доверие за 42-то Народно събрание (ДПС и „Атака”).

На пресконференцията в НДК номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски заяви, че на страната сега са необходими силни икономически действия, които да спрат в краткосрочен план негативните тенденции в страната, а в по-дългосрочен - да се формират темпове на растеж.

Според него на първо място трябва да се стопира „прилагания в продължение на четири години натиск върху бизнеса”. Сред предложените от Пламен Орешарски мерки са в съкратени срокове разплащане на държавата на всички неразплатени средства към частния сектор, подобряване на събираемостта на приходите и борба с контрабандата.

Станишев България се разделя с найарогантното и некомпетентно правителство
netinfo

Коалиция за България започна първатa пресконференция след края на изборния ден, макар според резултатите правото да се полага на ГЕРБ. Oт партията на Борисов обаче разпространиха съобщение до медиите, че ще коментират вота едва след обявяване на окончателните резултати.

Цялата пресконференция на Коалиция за България слушайте на RadioDariknews.bg