Образувано е досъдебно производство заради открити 350 000 бюлетини в печатница
Образувано е досъдебно производство заради открити 350 000 бюлетини в печатница / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство, след като в складовете на печатница "Мултипринт" в Костинброд са открити 350 000 бюлетини. Това е станало, след като снощи служители на ДАНС са направили проверка и са разпитали свидетели, става ясно от съобщение на прокуратурата. МВР също е участвало в акцията в Костинброд, съобщиха от ведомството.

По повод съобщения в средствата за масова информация относно проведени действия по разследването в печатница в град Костинброд, пресцентърът на прокуратурата уведоми, че след получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10 май 2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в Костинброд, както и разпити на свидетели, съобщиха от прокуратурата.

В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. До 8 май 2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества, съобщиха още от пресцентъра.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

Образувано е досъдебно производство заради открити 350 000 бюлетини в печатница
netinfo

МВР уточни, че по искане на прокуратурата служители на МВР също са участвали в проверката на печатницата в Костинброд. Искането е било на и.д. градски прокурор Роман Василев до главния секретар на МВР Калин Георгиев. Така в Костинброд освен полицаи от местното районно управление има и части на Специализираните полицейски сили.

„Във връзка с изразени съмнения за неправомерно полицейско присъствие около въпросната печатница за времето, през което са печатани бюлетините, МВР уточнява, че съгласно Изборния кодекс, като ведомство осигурява охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява и охрана на транспорта с бюлетините до областните управи и местата за съхранение", заявиха от пресцентъра на МВР.

Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана, допълниха от прокуратурата.

Печатницата, която отпечатва бюлетините за предстоящите парламентарни избори, е длъжна да съхранява технологичния брак. Това е записано в текста на обществената поръчка. В текста за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините за парламентарните избори е вписано, че изпълнителят трябва да съхранява технологичния брак (макулатура), при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите. Това е част от допълнителните изисквания към изпълнителя на обществената поръчка.

Според тези изисквания към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. В обществената поръчка е записано, че чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на тиража на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

Изпълнителят (печатницата на бюлетините) носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания. Според обявлението на обществената поръчка, съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж - 7 800 000."

Целия текст може да прочетете ТУК

Образувано е досъдебно производство заради открити 350 000 бюлетини в печатница
netinfo

По-рано служители на фирма „Мултипринт" коментираха пред Дарик, че са научили още преди два дни за проблеми с отпечатването на интегралните бюлетини.

По думите им става въпрос за грешно отпечатване на имената на един от градовете.

Няма фалшиви бюлетини в моята печатници и няма нарушения на българското законодателство. Това заяви по-рано в интервю за Дарик собственикът на печатница "Мултипринт" в Костинброд Йордан Бончев. Той обясни присъствието на служители на ДАНС и прокуратурата като „охраняване на бракувани бюлетини", а не акция, свързана с престъпление.

Категорично заявявам, че няма нарушения при печатането на бюлетините за парламентарните избори. Това заяви за Дарик и един от маркетинг-директорът и син на собственика на печатница "Мултипринт" в Костинброд - Димитър Бончев. Той заяви още, че фирмата не би си заложила името, ако не гарантира прозрачност при изпълнението на поръчката. Димитър Бончев заяви, че е извън България. „Честно казано аз не знам нищо. От вчера не съм в България и току що ми се обади охраната, за да ми каже, че там имало някакви журналисти. Не знам въобще за какво става въпрос", каза Бончев.

На въпрос дали има информация за нарушения на печатницата относно печатането на бюлетини, които да са били манипулирани, Бончев отговори, че няма такова нещо: „Аз даже бях там, лично съм наглеждал процеса от време на време и съм сигурен, че няма никакви нарушения".

Относно колите на жандармерията пред печатницата, синът на собственика отговори, че не знае защо са там и предполага, че е заради това, което е изтекло по медиите. „Все пак хората са решили да направят някаква проверка", допълни Бончев и категорично обобщи, че бюлетините, които са печатани в печатницата, са изцяло по Закона за изборите в България.