Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий
Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий / DarikNews.bg
Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий
63885
Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий
  • Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий

"В днешния ден за размисъл имаше реализиране на определен сценарий, в който се включиха както всички политически формации, които изразиха своята позиция, но също така за мен вече е ясно, че в този сценарий участва много сериозно и българската прокуратура". Това заяви на извънредна пресконференция във В. Търново Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че след изборите ще сезират Европейската комисия и Европейския парламент за категорично проследяване на всички случаи, които са били политически ангажирани в този изборен процес.

"Този сценарий, който го наблюдаваме пред последните 20 дни и особено агресивен през последните два дни, показва едно - политически формации и определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България и българското общество и многото внушения, които бяха направени. В деня на размисъл е недопустимо медии да взимат страна в изборния процес. Също така институция като българската прокуратура, която трябваше още във вчерашния ден, след като има подобна констатация, да излезе и да съобщи за всичко, което е установено. Дори достъпът до днешната пресконференция беше възпрепятстван от агресивно настроени хора пред сградата на БТА, една държавна институция", коментира Цветанов. Според него това се дължи на политически формации, които знаели много ясно, че ще загубят изборите и искали да направят внушенията, тиражирани в публичното пространство.

"Зададе ли си някой въпроса кой проведе тази обществена поръчка - служебното правителство или правителството на предишния министър-председател, което управлява страната 2009 - 2011 г., и някой запита ли кои са фирмите, които отпечатват съответните документи за изборния процес", заяви Цветанов. Той се извини на гражданите за всичко, което се случва в деня за размисъл и в заключение подчерта, че демокрацията е заплашена от определени формации, които участват активно в този сценарий, като призова: "Нека да отидем и да гласуваме, за да има висока избирателна активност. Това е най-добрият инструмент за противодействие на всички тези спекулации", категоричен бе Цветанов. По случая с образуваното досъдебно производство за бюлетините той заяви, че има компетентни органи, които ще трябва да се произнесат. "Има технологичен брак, който винаги в подобен производствен процес, има такъв процент. Има логични обяснения от собственика на печатницата", допълни Цветанов.

Чуйте неговия коментар в звуковия файл.

Цветанов: Демокрацията е заплашена от политически формации, които активно участват в сценарий
netinfo

Преди пресконференцията на Цветанов и по времето, докато тя течеше, пред входа на БТА в центъра на старата столица се изсипа агитка с плакати и скандирания. Начело на участниците бе един от водачите на партийна листа за Великотърновска област Станислав Недков - Стъки. На мястото пристигнаха пет полицейски патрулки, а униформени блюстители на реда обградиха агитката от петдесетина души. Входът към сградата бе отцепен от гардове на НСО, които щателно провериха помещенията.

Цветанов пристигна с половин час закъснение от уреченото време. Под гневните скандирания той бе въведен почти на бегом в сградата, плътно обграден от засилена охрана. Докато Цветанов даваше изявления за разразилия се скандал в държавата, под прозорците на централната улица скандиранията продължиха. На тръгване пред входа на сградата униформените и цивилни полицаи и гардове едва удържаха настръхналата агитка. Цветанов се качи в черен автомобил и бе отведен от блокирания участък.