Няма опасност от опорочаване на вота, заявиха от ЦИК
Няма опасност от опорочаване на вота, заявиха от ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Откритите 350 000 бюлетини не може да доведат до опорочаване на вота, тъй като с тях няма да се гласува. Това се посочва и в официалното съобщение от Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите им бюлетините, с които ще се гласува в изборите за народни представители, са предадени от представители на РИК и общинската администрация на СИК и се намират в изборните помещения. Те са запечатани и се охраняват от органите на МВР. Съгласно писмо на Върховна касационна прокуратура от 11 май на ЦИК и прессъобщение на Прокуратурата намерените в печатница "Мултипринт", град Костинброд, 350 000 бюлетини са поставени под засилена охрана, което гарантира, че с тях няма да се извършва гласуване в изборите на 12 май, съобщават още от ЦИК.

Няма опасност от опорочаване на вота, тъй като намерените в печатницата бюлетини няма да се използват за гласуване. Това каза Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия.

„Не зная дали бюлетините са фалшиви, тъй като те са отпечатани от печатницата, която е спечелила конкурса, и която печата всички бюлетини, с които ще се гласува. Тези бюлетини, с които ще се упражни вота на 12 май, вече са разпределени от общините по секции. Това стана в днешния ден", добави Троянов, предава агенция Фокус.

„Секциите са оборудвани, в тях са сложени необходимите бюлетини за гласуване, изборните книжа и материали, урната, ксерокс машината и всички други необходими за работата на секционната избирателна комисия материали и вече са поети от охрана на служители от МВР", посочи Бисер Троянов.

Във връзка с методическите указания на ЦИК искам да заявя, че поставянето на подписи отзад на гърба на бюлетината, би могло да разкрие тайната на вота, каза още Троянов. „Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота", добави той.

По думите му - предложение до ЦИК от страна на политически партии за подписване на всички членове на СИК в бюлетината не е било отправено и тя не е заседавала по този въпрос.

В момента тече заседание на ЦИК. „То е съвсем нормално и не е по повод намерените бюлетини, за които ЦИК няма отношение, тъй като бюлетините, с които ще се гласува, не са сред намерените вътре в печатницата", заяви Троянов.

Централната избирателна комисия увери всички избиратели, политически партии и коалиции от партии и инициативни комитети, участващи в изборите на 12 май, че намерените в печатница "Мултипринт" бюлетини, които се охраняват от компетентните органи, не могат да доведат до опорочаване на вота, след като с тях няма да се гласува, се казва в съобщението на ЦИК.