Левски на победа от финала, взе нова здрава битка с Балкан
Левски на победа от финала, взе нова здрава битка с Балкан / lap.bg

Левски се наложи със 72:63 над Балкан във втория мач от полуфиналната серия между двата отбора в Националната баскетболна лига. Така „сините“ дръпнаха с 2-0, и могат още в понеделник да затворят серията, при победа в Ботевград. Полуфиналите и финалите се играят във формат до три победи от пет срещи.

Левски си бе взел поуките от първия мач срещу Балкан във вторник, и неутрализира доста по-успешно силните страни на гостите, за да стигне до победата. Отличен мач за тима на Тити Папазов изигра Неманя Протич, който след доброто си включване в първата среща, сега започна като титуляр, и изненада доста ботевградчани в защита с точните си стрелби. Балкан от своя страна пропусна цели 15 наказателни удара, които в противен случай отново можеха да завършат двубоя.

Изключително накъсана игра от съдиите, през всичките 40 минути, изнерви и баскетболистите на терена, и двете пейки, които хвърлиха много емоции и критики по отсъжданията за най-малкото докосване. Все пак, за разлика от първата среща, този път се размина без сериозни наказания.

„Сините“ контролираха до голяма степен събитията на терена в зала „Универсиада“, в която отново имаше хубава атмосфера, благодарение на двете агитки. Липсата на концентрация в решаващите моменти, и непрекъснатите подеми и спадове в играта на Левски не позволиха разликата да скочи през първото полувреме, чийто край дойде при 36:28.

Веднага след подновяването на играта Левски за първи път направи аванса си двуцифрен, но Балкан пак успя да се доближи на шест точки от съперника, и тази разлика се задържа доста време. Домакините в този момент отново се окопитиха, и набързо дръпнаха с 14 точки, преди края на четвъртината. Златин Георгиев вкара тройка в началото на последния период, а малко след това Левски стигна до най-голямата си преднина – 16 точки – в средата на заключителната част. Станимир Маринов и Станислав Славейков обаче направиха серия от 10-0 за Балкан и отново разликата падна до шест точки, точно три минути преди сирената. Митко Ангелов обаче отговори с тройка, а Чавдар Костов вкара още една след няколко сбъркани атаки от двете страни, за да донесат спокойствие за „сините“.

Така въпреки че сами се постараха да затруднят задачата си, баскетболистите на Левски измъкнаха втора победа, ограничавайки максимално съперника със силна защита, вече пригодена тотално към Балкан. Ботевградчани имаха своите шансове, но пропуснатите наказателни удари – 15 от общо цели 39 изпълнени, не им позволиха да са по-близо до съперника на края, както бе в първата среща.

Протич завърши с 19 точки за Левски, а Хриси Димитров също вкара важни 10 точки за успеха. Деветима от играчите на „сините“ записаха по повече от два коша в срещата.

По 14 за Балкан отбелязаха Станимир Маринов и Владимир Панич, като сърбинът реализира повече от половината от наказателната линия. Станислав Славейков завърши с 11 точки, а Атила дос Сантош с 10.

Двамата гардове, около които се върти играта на Левски и Балкан – Марко Маринович и Йордан Бозов, приключиха съответно със седем и шест точки, ограничени от защитата на съперниците.

Мач №2 е в понеделник, 13 май, в Ботевград от 17.30 часа.