Спешна помощ и телефон 112 си прехвърлят вината по случая с починалото дете
Спешна помощ и телефон 112 си прехвърлят вината по случая с починалото дете / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спешна помощ и телефон 112 си прехвърлят вината по случая с починалото дете
63804
Спешна помощ и телефон 112 си прехвърлят вината по случая с починалото дете
  • Спешна помощ и телефон 112 си прехвърлят вината по случая с починалото дете

Бърза помощ и телефон 112 се обвиниха взаимно за смъртта на 11-годишно момче. Повече от 24 часа след инцидента с Теодор Желев, все още не е ясно кой носи вината за фаталния край на петокласника.

От Центъра за спешна медицинска помощ твърдят, че има закъснение в сигнала, който им е подаден от операторите на телефон 112, тъй като те не са имали възможност да позиционират местоположението на училището, в което се е случил инцидента. От Национална система 112 обаче обявиха това твърдение за пълна лъжа. Според директора на спешния телефон Стоян Граматиков, ако има някъде проблем, то той е в липсата на линейки. В този ден София е обслужвана от 17 коли на бърза помощ.

11-годишният Теодор е изпаднал в клинична смърт още преди колата на Спешна помощ да пристигне, стана ясно от думите на д-р Ангел Ангелов от Центъра за спешна медицинска помощ. Според него не е ясно обаче дали ако сигналът към линейката е бил подаден без забавяне, краят е щял да бъде фатален.

„Идва сигналът от телефон 112 в 13.59 ч., д-р Тасева, пристига в 14.12 ч. Дамата, която е дала за първи път сигнал до 112, се е опитала няколко пъти установи връзка със 112, където операторите не са имали възможност да позиционират къде точно се намира 81-во училище”, обясни д-р Ангелов.

Това твърдение изобщо не отговаря на действителността според директора на Националната система 112 Стоян Граматиков. „Това е една откровена лъжа. Информацията, която е изпращана от Спешна помощ, е с местоположението, което е определено от системата. Ако има екип на Спешна помощ, който не знае къде се намира 81-во училище, това е директно обвинение на д-р Ангелов към екипите. Проблемът е, че няма линейки. Те сами си го казват от Спешна помощ”, коментира Граматиков. 

В злополучния ден територията на цяла София и 47 близки села е била обслужвана от 17 линейки, допълни д-р Ангел Ангелов. „По европейски стандарти трябва да имаме 38 линейки, тук имаме 17. тук има много повече, но те са празни, защото няма лекари. Защо няма лекари - защото заплатата е 650 лв.”, коментира той.

От днес в училището работят двама психолози, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева. „Така че да бъдат от полза на децата, родителите, учителите. Присъствието на лекар е много важно, но не винаги е животоспасяващо”, обясни Кастрева пред Дарик.

Междувременно стана ясно, че докато чакат да пристигне линейка свидетели на инцидента потърсили помощ от Специализираната травматологична болница „Св. Панталеймон”. От там обаче отказали съдействие с оправданието, че са специалисти в друга област. По-късно обаче от болница „Св. Панталеймон” заявиха, че не са отказвали потърсената медицинска помощ по случая с починалото вчера дете в столичното 81-во училище. Д-р Соня Миланова, интернист-кардиолог в болницата заяви, че вчера в кабинета й е влязла жена, която е съобщила, че „има спешен случай в училището и от 20 минути се реанимира дете”. Д-р Миланова е тръгнала към училището и е наредила на медицинската сестра да вземе необходимия набор за реанимация и да я последва.

Пристигналият с линейката екип заварил детето в клинична смърт. Така е транспортиран до болница „Св. Анна”.

Когато се е случил инцидентът, петокласникът е играел в час по физическо. От Центъра за спешна помощ допълниха, че момчето и преди е било приемано в подобно състояние в „Пирогов”, Трета градска болница и в „Св. Анна”. Специалистите обаче излизали със становището, че не констатират нищо сериозно и опасно в състоянието на момчето.

„Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ не съществува! Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще „оправят” нещата. Оправяне значи потулване”, каза бащата на Теодор Златко Желев. Той призова медиите да поискат справка от телефон 112.

Sofiautre.bg, чийто главен редактор е Златко Желев, съобщава, че сърдечна недостатъчност е отнела живота на 11-годишния Теди. Това са казали съдебните медици на бащата. „Можели са да го спасят - лекарите ми казаха, че 10 минути по-рано ако са дошли е щял да живее”, казва покрусеният родител, цитиран от колегите си.