Би Би Си: Бедността в България докарва все повече хора до самоубийство
Би Би Си: Бедността в България докарва все повече хора до самоубийство / снимка: Sofia Photo Agency

В България шестима души се самозапалиха от началото на годината в протест срещу влошаващите се нива на бедността. Преди парламентарните избори в края на тази седмица Том Есълмонт от Би Би Си се срещна с един от тях, пише агенция Фокус. Димитър Димитров не просто е искал да умре.

Той е искал да се жертва за своята страна. На 13 март безработният 53-годишен мъж се насочи от своя апартамент към президентството в центъра на столицата. Когато пристигна, той се обля с бензин и се самозапали. Охраната на президентството е побързала да изгаси пламъците.

След три седмици в болницата и няколко операции за възстановяване на неговите лице и крайници, той е у дома и ни разказва историята. "Беше мъчително. Хората, които имат малки изгаряния, знаят каква болка е това", казва той. "Но не знаят какво е, когато цялото ти тяло, цялата плът гори. Сега разбирам защо църквата е изгаряла хора на клада", посочи Димитров, който все още носи белезите. Неговият протест се случи седмици, след като хиляди българи излязоха на улиците, настоявайки за край на намаляването на заплатите и увеличаването на сметките за ток.

Демонстрациите доведоха до оставката на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов, припомня Би Би Си. Димитров е искал светът да разбере затрудненото положение на най-бедната страна-членка на ЕС.