Световните лидери с поздрав за Великден
Световните лидери с поздрав за Великден / снимки: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави православните християни от свое име и от името на членовете на своето семейство за Великден, предаде радио „Гласът на Америка".

„По време на тези празници Мишел и аз предаваме нашите сърдечни пожелания на членовете на Православната християнска общност, които отбелязват тук, в Америка, и в целия свят Възкресението Христово. За милионите православни християни това е време на радост", заяви Обама.

„Но това също е и напомняне за жертвата, която е принесъл Христос заради нашия вечен живот. Неговото решение да избере любовта пред лицето на омразата, надеждата пред лицето на отчаянието е пример за това, към какво трябва винаги да се стремим. Особено важно е да помним това през тази година, когато православните християни се сблъскват с преследване и насилие, особено в Близкия изток и Северна Африка", отбеляза президентът, цитиран от БГНЕС.

Американският държавен глава изрази привързаността си към защитата на всеобщите човешки права, включително свободата на вероизповедание.

Тържествени великденски богослужения се състояха в православните храмове из Ню Йорк. Службите бяха извършени от Нарофоминския архиепископ Юстиниан, управител на патриаршеските енории в САЩ, и други йерарси от Руската православна църква в чужбина (РПЦЧ). Молитви отправиха над 5000 вярващи, съобщи ИТАР-ТАСС. В дните около Възкресение Христово местните православни традиционно се стичат за молитва в Знаменската синодална катедрала и Патриаршеската катедрала "Св. Николай" в Манхатън, също и в храма "Св. св. руски новомъченици и изповедници" в Бруклин, посочи пред агенцията Манхатънският епископ Йероним, викарий на Източноамериканската епархия от РПЦЧ.

В руските православни храмове идват да се помолят най-вече хора, пристигнали от федерацията, и граждани на страните от ОНД, добави владиката. От време на време се отбиват и американци - потомци на първите емигранти от Русия, също и хора от друго потекло, приели православната вяра. Днес храмовете бяха пълни с енориаши и мнозина вярващи успяха да влязат едва след края на пасхалното шествие. Заради блъсканицата обаче някои решиха да се помолят на улицата пред църковните двери, широко отворени за прииждащите богомолци, добавя агенцията.

Световните лидери с поздрав за Великден
netinfo

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил завърши нощното пасхално богослужение в храма на Исус Спасител в Москва. На службата пристъстваха около 5000 души, предаде ИТАР-ТАСС. На богослужението присъстваха също президентът на Русия Владимир Путин и руският премиер Дмитрий Медведев.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев поздрави Кирил, патриархът на Москва и цяла Русия, с Възкресение Христово, и подчерта, че Великден има голямо значение за всички, които държат на духовните традиции.

„Това е велик православен празник - един от най-почитаните в Русия. Той има голямо значение не само за вярващите, но и за всички, които държат на многовековните традиции на нашия народ, неговата богата история и култура. Великденските тържества напомнят за необходимостта да бъдем милосърдни и да обичаме ближния", се казва в поздравителната телеграма, цитирана от РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин поздрави патриарха на Москва и цяла Русия Кирил с празника Възкресение Христово, предаде Интерфакс. „В светлите великденски дни сърцата на милиони хора са изпълнени с любов към ближния, вяра в доброто, искрен стремеж да вършим добри дела и да помагаме на нуждаещите се. Бих искал да изразя специална благодарност за безкористната Ви работа и Вашия огромен личен принос за опазването на обществения ред и хармонизирането на междуетническите и междурелигиозните отношения на нацията", се говори в поздравлението на държавния глава.