Патриарх Неофит: Всичко, което е станало с нашия Спасител, е пример и урок за нас
Патриарх Неофит: Всичко, което е станало с нашия Спасител, е пример и урок за нас / снимки: БГНЕС

Света възкресна литургия беше отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от българския патриарх и софийски митрополит Неофит снощи. В храм-паметника се събраха хиляди миряни, както всяка година на този светъл празник. На тържествената литургия присъстваха служебният премиер Марин Райков, президентът Росен Плевнелиев и други официални лица.

По-рано Благодатният огън пристигна в България. Той беше донесен от църковна делегация, водена от митрополит Николай. Самолетът с Благодатния огън пристигна с полет от Йерусалим и кацна на летището в Пловдив, а от там се отправи за столицата.

С думите "Христос Воскресе!" викарият на софийската епархия епископ Йоан, който донесе чудотворния огън от Пловдив в столицата, поздрави събралите се пред синодалната палата духовници и десетки предани на вярата си миряни. Той вдигна високо двата фенера - единият даден му лично от митрополит Николай, който за седми път донесе Благодатният огън в България, а другия по традиция предназначен да пренася чудотворния огън за българския патриарх. След това от свещения огън бяха запалени десетки свещи и кандила, които тръгнаха или към местните църкви, или към домовете на миряните, предава БГНЕС.

Патриарх Неофит Всичко което е станало с нашия Спасител е пример и урок за нас
netinfo

Патриарх Неофит поздрави целия български народ с думите "Христос Воскресе!" Множеството от хора запълниха целия площад "Свети Александър Невски", както и улицата, водеща до "Раковски".

„Вярата не е измислица, тя не е само емоционално усещане и не е само убеждение. Чрез вярата Божията благодат се докосва до човека, укрепва неговите духовни сили, дава му мъдрост и мъжество да върви по житейския път, начертан от нашия Господ Иисус Христос". Това заяви в словото си по случай Възкресение Христово духовният водач на българските православни християни патриарх Неофит.

"Земният живот на Спасителя бил изпълнен с трудности, неразбиране, страдания и завършил с кръстна смърт. Но Той възкръснал и със Своето Възкресение утвърдил победата и на Своите слова, и на Своите дела. Всичко това, което е станало с нашия Спасител, е и пример, и урок за нас. Понякога ни връхлитат душевни тревоги и безпокойства, безрадостното всекидневие ни поглъща. Страхът от бъдещето, растящата несигурност за утрешния ден - това е чувство, познато на мнозина. Живеейки с теготите и злобата на настоящето, ние сме склонни да забравяме за най-главното - за спасението на душата си. Пасхалната радост ни помага да забравим за трудностите в живота, за нашите скърби и проблеми", заяви още българският патриарх и допълни, че отсъствието на вяра и християнска любов е причината за упадъка на духовността в обществото, за социално-политическите сътресения и за изостряне на проблемите

"В светозарната нощ на Христовото Възкресение искам да отправя пожелание към всички нас: да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да бъдем по-отзивчиви към нуждите на другите, да бъдем милосърдни и състрадателни. И тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос - Възкръсналият, Победилият дявола и смъртта - ще е с нас", заяви в заключение Светейшият патриарх и софийски митрополит Неофит.

Патриарх Неофит Всичко което е станало с нашия Спасител е пример и урок за нас
netinfo

След като Негово Светейшество произнесе своята проповед, камбаните на катедралния храм забиха тържествено, а събралите се миряни се раздвижиха, като някои от тях тръгнаха да обикалят храма, а други се отправиха към домовете си, предава агенция Фокус.

Във Варна стотици миряни, събрани пред катедралния храм на Варна „Св. Успение Богородично", посрещнаха Свещения благодатен огън. По традиция на всеки Великден варненци точно тук посрещат Благодатния огън, за да го разнесат по домовете си, и във втория по големина православен храм в страната произнасят за първи път „Христос Воскресе". Тази година свещеният огън беше донесен от Румъния.

Във Велико Търново за втори път след 600 години жителите посрещнаха светлия християнски празник Възкресение Христово на хълма Царевец. Стотици хора се изкачиха до Патриаршеската църква на хълма. Негово превъзходителство великотърновският митрополит Григорий по-рано донесе нетления огън от Пловдив. Пасхалната Света литургия започна в 23.30 часа. Броени минути след това, литургията приключи с поздрави Христос Возкресе и празнични илюминации.

В Бургас стотици се поздравиха с „Христос Воскресе" точно в полунощ пред един от най-големите бургаски храмове - „Света Богородица".

Патриарх Неофит Всичко което е станало с нашия Спасител е пример и урок за нас
netinfo

„Всяка добродетел е възможна, благодарение на вярата. По време на тези пости миряните трябва да се покаят, смирят, да се изповядат. Благодатният огън идва от небето, за да ни подкрепи, защото нашата вяра е истинска. Вярата е основният камък, чрез който може да се изгражда всяка добродетел". Такива бяха част от думите на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, който отслужи празничната пасхална служба. В Сливен и тази година стотици вярващи се събраха в храмовете, за да посрещнат вестта за Възкресението. Пасхалната света Литургия бе отслужена в Катедралния храм на Сливенска епархия, свещениците възвестиха „Христос Воскресе" и започна традиционната обиколка около храмовете.

В Шумен с тържествен камбанен звън бе възвестено Възкресение Христово в шуменските храмове. През целия ден потокът от миряни в най-големите църкви - „Св. Три Светители" и „Св. Вознесение Господне" не спря. За поредна година сред дошлите в храмовете преобладаваха младите хора, имаше и много малки деца, доведени от родителите си.

В Пловдив стотици миряни се поздравиха с Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично". Вярващите започнаха да се събират в храма малко след 22.00 часа, а след 23.30 часа започна и Пасхалното богослужение водено от Пловдивския митрополит Николай.

Българи заедно с руснаци, украинци, гърци и други православни народи отбелязаха Великден в храма "Успение на Пресветата Богородица" на територията на руското посолство в Пекин, съобщава ИТАР-ТАСС. На богослужението присъстваха почти 400 работещи и живеещи в Пекин руснаци, българи, гърци, украинци и беларуси, а също така православни французи и американци.