ВИДЕО: Без победител в напрегната генерална репетиция на финала в Шампионската лига
ВИДЕО: Без победител в напрегната генерална репетиция на финала в Шампионската лига / Reuters

Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен завършиха наравно 1:1 в мач от 32-рия кръг в Бундеслигата, който се яви генерална репетиция за предстоящия финал в Шампионската лига.

Точно 3 седмици преди двубоя на „Уембли“ най-добрите отбори в Европа се изправиха в двубой, който нямаше значение и за двата тима, но въпреки това мачът бе изпълнен с много напрежение и искри между футболистите, а и между двата щаба.

Двамата старши треньори Юп Хайнкес и Юрген Клоп направиха куп промени в своите състави като все пак те бяха повече в състава на Байерн. В сравнение с двубоя с Барселона в титулярния състав имаше цели 7 нови лица, а резервната скамейка бе пълна с юноши. В състава на Борусия пък промените бяха 5.

Като цяло мачът бе равностоен, но домакините могат да съжаляват повече за пропуснатата победа, тъй като освен че играха срещу експериментален състав на Байерн, пропуснаха дузпа, а в последните 25 минути бяха с човек повече на терена заради червен картон на Рафиня. Баварците обаче показаха, че и резервите им играят отлично и не позволиха на „жълто-черните“ да стигнат до победата.

Байерн обаче прекъсна невероятната си серия от 17 поредни победи в Бундеслигата като любопитен факт е, че последният мач в шампионата, в който шампионите не победиха бе отново срещу Борусия през есенния полусезон, когато резултатът пак бе 1:1.

В Дортмунд първата опасност в мача бе в полза на Байерн, след като Джердан Шакири излезе много добре отдясно, но вместо да подаде на Писаро или Гомес стреля в тяло на противников играч.

Само 2 минути по-късно обаче Борусия откри резултата при първия си шанс. Якуб Блашчиковски проби отдясно и центрира перфектно към далечната греда, където нахлуващият от задна позиция Кевин Гроскройц засече перфектно от воле и вкара над Мануел Нойер за 1:0.

Байерн обаче реагира бързо и в 23-а минута възстанови статуквото. Шакири подаде към Рафиня, бразилецът центрира в наказателното поле, където Марио Гомес бе оставен непокрит и с прецизен удар с глава вкара в ъгъла за 1:1.

До края на първата част двата отбора имаха по един отличен шанс, пропилени от нападателите Левандовски и Гомес.

В 31-а минута полякът, който от другия сезон може да играе в Байерн, мина без проблеми през Даниел ван Буйтен и Джером Боатенг, но ударът му отблизо бе отразен от Нойер.

В края на полувремето пък Гомес се озова в отлична позиция за удар, но изстрелът му бе отразен с крак от Роман Вайденфелер.

В 58-а минута съдията Петер Гегелман даде спорна дузпа в полза на домакините. Нури Шахин стреля силно и уцели стоящия наблизо Боатенг малко под рамото, което бе достатъчно за рефера да посочи бялата точка. Зад топката застана Левандовски, но неговият удар бе блестящо спасен от Нойер. Той изби в корнер, след който пък Фелипе Сантана бе близо до попадение, но ударът му с глава бе над вратата.

Рафиня сътвори глупост като в рамките на 2 минути си изкара два жълти картони, като вторият бе за удар с лакът в лицето на Блашчиковски при борба за топката. Решението на съдията да изгони бразилеца предизвика бурна реакция в лагера на баварците като играчите наобиколиха съдията. При излизането си от терена пък Рафиня се разкрещя на ръкомахащия му Юрген Клоп, което от своя страна доведе до скандал между Клоп и спортния директор на Байерн Матиас Замер.

След като страстите се поуспокоиха, мачът продължи, а Хайнкес реагира като пусна в игра Емре Чан на мястото на Гомес. Клоп показа, че ще търси победата и пусна Марко Ройс на мястото на Себастиан Кел.

Усилията на Борусия обаче бяха безрезултатни, Байерн продължи да играе отлично в защита, а в оставащите минути изобщо не си пролича, че немският колос е с човек по-малко на терена.

Така в крайна сметка двата отбора поделиха по точка, която е без значение за тях. Шампионът Байерн е с рекордните 85 точки, а Дортмунд, който със сигурност ще завърши втори, има 20 по-малко. До края на шампионата двата отбора просто ще доиграват двубоите си в очакване на мача на истината помежду си – на 25 май на легендарния „Уембли“.