Честито Възкресение Христово!
Честито Възкресение Христово! / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Великден е!
63765
Великден е!
  • Великден е!

Честито Възкресение Христово! Днес отбелязваме най-големия празник в православието.

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

В Християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Света възкресна литургия беше отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от българския патриарх и софийски митрополит Неофит снощи. В храм-паметника се събраха хиляди миряни, както всяка година на този светъл празник. На тържествената литургия присъстваха служебният премиер Марин Райков, президентът Росен Плевнелиев и други официални лица.

В празничната неделя в митрополитската катедрала „Св Неделя" се отслужи Второ Възкресение. Богослужението започна в 11 часа и бе оглавено от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Честито Възкресение Христово
netinfo

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Въскресия. Велко, Велка, Празнуват и всички с имена Ирина, Мира, Мирослав, Мирослава, защото днес - 5 май, църквата почита и света мъченица Ирина.

Честито Възкресение Христово
netinfo