Вдигнаха блокадата на ГКПП Златоград за Великденските празници
Вдигнаха блокадата на ГКПП Златоград за Великденските празници / снимка: БГНЕС, архив

Протестиращите от Златоград вдигнаха блокадата на граничния пункт за Гърция заради Великденските празници. От 1 май протестите и живата верига пред ГКПП Златоград временно са преустановени.

„Спряхме протестите, защото не искаме да пречим за празниците на туристите”, каза Наско Иванов, председател на стачния комитет. В понеделник от гръцка страна е получено разрешение за преминаване на пътническите коли до 5-6 тона. Забраната обаче остава за пътуване на товарни коли. Гърците обмисляли да изградят пункт за контрол на стоките от България.

„Няма да протестираме, няма да пречим, но не е правилно гърците да искат колкото се може хората да оставят пари там, а тук в България да не идват пари. След празниците ще блокираме с живи вериги входове и изходи към Гърция и въобще няма да допускаме никакво движение в двете посоки, докато не се премахнат всички възбрани и не спрат гаврите с българите, които посещават Гърция”, категорични са от стачния комитет в Златоград.

От сдружение „Родопи без граници” пък стартираха петиция за подкрепа на свободното движение на стоки и хора между България и Гърция и довършването на предвидените проходи между двете страни.