Американски самолет-цистерна се разби в Киргизстан
Американски самолет-цистерна се разби в Киргизстан / снимки: Reuters

В Чуйска област в Киргизстан, в района на село Чалдъбар на границата с Казахстан, днес е катастрофирал американски самолет-цистерна, принадлежащ на разположения на бишкекското летище Манас Център за транзитни превози, който до 2009 г. се наричаше авиобаза на ВВС на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Според уточнени данни самолетът е „Боинг-707”, съобщи министерството на извънредните ситуации.

„Самолетът за зареждане във въздуха „Боинг-707” е собственост на разположения на бишкекското летище Манас Център за транзитни превози”, се казва в изявление на ведомството. По-рано бе съобщено за самолет-цистерна „Ц-135”, уточнява БТА.

До 2009 г. Центърът, действащ главно със сили и техника на американската военна авиация, се наричаше въздушна база на антитерористичната коалиция в Афганистан, на която предоставя логистична подкрепа и до днес, напомня агенцията. По официални данни в транзитния център са разположени към 1500 военни и цивилни специалисти от САЩ. Договорът за разполагане на базата на САЩ в Киргизстан е в сила до 2014 г., посочва РИА „Новости”.

Минути след излитане от Манас боингът изчезнал от радарните екрани. Според очевидци, преди да падне, самолетът се разчленил във въздуха на три части и там, където паднали те, избухнали пожари.

Американски самолетцистерна се разби в Киргизстан
netinfo

По предварителни данни на борда е имало петима души, които са се катапултирали своевременно. На местопроизшествието работят екипи от спасители, медици, криминалисти и други експерти, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-късно обаче световните агенции цитираха съобщение на военната база на САЩ Манас, че съдбата на екипажа е неизвестна. Екипажът на тези тежки машини обикновено е тричленен - пилот, втори пилот и оператор на инсталацията за презареждане, но понякога се налага да бъде включен и навигатор, така че не е известно при конкретния злополучен полет колко хора е имало на борда му, признават още от военната база.

Издирването на членовете на екипажа е прекратено поради настъпилата тъмнина, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщение на местното министерство на извънредните ситуации до настъпването на нощта издирвателните работи не са дали никакъв резултат. На мястото на катастрофата не са били намерени следи от екипажа; не е намерена и предната част на машината, която вероятно е паднала другаде.

Премиерът на Киргизстан Жанторо Сатибалдиев разпореди случаят да бъде разследван от специална комисия, включваща министрите на извънредните ситуации и на транспорта, съобщи правителствената администрация.

Американски самолетцистерна се разби в Киргизстан
netinfo