ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България
ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България / снимка: Reuters
ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България
63758
ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България
  • ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България

Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази и следващата година. В Брюксел бяха представени пролетните икономически прогнози за страните членки на Европейския съюз. За България експертите очакват ръст на брутния вътрешен продукт с 0,9 на сто за 2013 г. и 1,7 на сто за 2014 г.

Понижаването на прогнозите ни спрямо февруарските очаквания е сериозно - тогава Брюксел потвърди оценката си от миналата година, когато очакваше брутният ни вътрешен продукт да порасне 1,4 на сто през 2013 г., докато сега ревизира прогнозата си за под процент. Намалено е и очакването за 2014 г., като през зимата Брюксел оцени шансовете на икономиката ни догодина за ръст от 2%, докато сега дава само 1,7 на сто.

В първите месеци на 2013 г. нестабилните икономики в чужбина и слабият пазар на труда са спирачка за икономическата активност в България, пише в доклада си Европейската комисия.

Според наблюдателите от Брюксел гражданските протести, довели до смяната на правителството, имат слабо влияние върху икономическите процеси в страната. Очакванията са през цялата 2013 г. инвестициите да се движат главно от проекти с публично еврофинансиране.

Още по-притеснителна е прогнозата на комисията за пазара на труда в България. Очакванията са безработицата да се увеличи с още 2% през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г.

Свиване на икономиките и в еврозоната, и в целия съюз, прогнозираха още експертите от Брюксел. Прогнозите и за 17-те страни, въвели еврото, и общо за икономиките на 27-те страни са ревизирани надолу. За Гърция очакванията са догодина да се върне към растеж. За Кипър обаче прогнозите са за свиване на икономиката и тази, и следващата година.

Междувременно държавният дълг на страните от еврозоната ще продължи да расте през текущата и следващата година, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

За 2012 г. този показател възлиза на 92,7%. „Държавният дълг ще продължи да расте, достигайки 96,0% от БВП през следващата година”, заяви Рен на пресконференция в петък. Съгласно пролетната прогноза на ЕК, показателят за текущата година ще бъде 95,5% от БВП на региона.