Цветан Цветанов подписа ново споразумение с моряшкия синдикат
Цветан Цветанов подписа ново споразумение с моряшкия синдикат / Предизборен щаб

Споразумение за премахване на данъка върху доходите на физическите лица на моряците, плаващи под български или европейски флаг подписаха във Варна заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на моряшкия синдикат Красимир Вълчев. Със споразумението ГЕРБ поема предизборен ангажимент при спечелване на изборите и съставяне на самостоятелно правителство да намали налога за моряците и да запази възможността за ранно пенсиониране. С тази стъпка страната ни ще се нареди до другите морски държави от ЕС, които подкрепят флотовете си.

Това е второ подобно споразумение. Предишното беше изпълнено от правителството на ГЕРБ в рамките на мандата му.

Ангажиментите в споразумението, които засягат близо 10 000 български моряци и техните семейства, целят да стимулират връщането им на работа под роден флаг. Ефектът от мярката се изразява и в създаване на атрактивни условия за развитието на морския бизнес и корабостроенето, както и доближаване на условията за наемане на моряци на работа до тези в другите страни от ЕС. По този начин морският ни транспорт ще стане по-конкурентоспособен на европейския и световния, убедени са Цветан Цветанов и Красимир Вълчев.

Доскоро моряците ни масово избягваха плащането на данъци в България, тъй като договорите им бяха с офшорни компании, а корабите на които работят - регистрирани в страни извън ЕС.