Цветанов засега нямало да се отказва от имунитета си
Цветанов засега нямало да се отказва от имунитета си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов заяви, че засега няма да се отказва от имунитета си на народен представител
63730
Цветанов заяви, че засега няма да се отказва от имунитета си на народен представител
  • Цветанов заяви, че засега няма да се отказва от имунитета си на народен представител

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов заяви при посещението си в Каспичан, че се чувства спокоен и не обмисля да се откаже от имунитета си като кандидат за народен представител до деня на вота. Бившият министър на вътрешните работи подчерта, че решение за имунитета си, съобразено с обществените нагласи, ще вземе след като бъдат внесени всички обвинения и след края на изборите.

„Винаги съм се ръководел от закона, винаги всяко едно разрешение, което съм подписвал, то е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия и тогава е идвало за подпис при министъра на вътрешните работи. Това, което мога да ви уверя, е, че никога и по никакъв повод не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото сами разбирате, че няма как да се случи в условията, в които работи системата и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, който беше въведен в 41-то Народно събрание", каза Цветанов.

Той допълни, че след като има сигнал, прокуратурата трябва да предприеме действия, но той вярва в обективността и няма да критикува институциите. Той заяви още, че не знае какво са заявили в показанията си двамата служители от звеното за подслушвания.

„Всичко, което съм осъществявал, като контрол и като възможност за работа с колегите, е минавало през директорите на службата и разбира се, доклада, който се прави ежедневно от съответните директори, е точно за законосъобразността на всички тези искания, които се дават за подпис, както от мен, така също и от предшествениците, други министри, а също и настоящият министър на вътрешните работи", допълни Цветанов.

Периодът, маркиран в сигнала и потвърден от прокуратурата, касае времето, след като вече не съм министър на вътрешните работи, каза още Цветанов.

На въпрос дали това е политическа атака, той не отговори, но заяви, че, за съжаление, някои политици са се възползвали от ситуацията.

Това, което мога да ви уверя, е, че никога и по никакъв повод не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото сами разбирате, че няма как да се случи в условията, в които работи системата и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, който беше въведен в 41-то Народно събрание

- Цветан Цветанов

Вчера стана ясно, че прокуратурата готви привличането на Цветан Цветанов като обвиняем. Налице са достатъчно доказателства, които сочат, че бившият вътрешен министър е участвал в незаконното подслушване на политици, журналисти и други общественици.

Още в самото начало на мегаскандала с подслушванията Цветанов се кълнеше, че няма нищо общо с незаконните СРС-та. След като прекара цял един ден на разпити в следствието и спецпрокуратурата, бившият вътрешен министър каза, че няма да се оттегли от политиката и поста си на председател на предизборния щаб на ГЕРБ каквото и да става. Въпреки категоричните аргументи, които Цветанов изтъкваше в своя защита, сега прокуратурата прецени, че бившият министър съзнателно е допуснал подчинените му лица да прескочат закона и не е упражнил изискания от него контрол върху използването на СРС-тата, в резултат на което в МВР се е подслушвало безпардонно.

Разследването засега обаче ще бъде спряно, защото в кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител. След обявяване на резултатите от изборите прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да поиска отменяне на закрилата, която той има като депутат.

Скандалът с подслушванията, добил известност дори и в Европа като „Източноевропейския Уотъргейт", започна след внасянето на анонимен сигнал в прокуратурата за незаконно подслушване от страна на полицията на политици, магистрати, журналисти и други известни хора. Начело на проверката тогава застана вече отстраненият градски прокурор на София Николай Кокинов. Преди две седмици държавното обвинение оповести резултатите, според които в МВР действително се е осъществявало безконтролно и незаконно подслушване. Виновници за това се оказаха бившите шефове на СДОТО, както и станалият известен с цветущия прякор „отвертката" Радко Димитров, който в навечерието на 50-тата си годишнина изтрил записите от спецавтомобила за подслушване.

Ако вината на Цветанов бъде доказана пред съда, бившият шеф на силовото ведомство е застрашен от 8 години затвор, толкова, колкото могат да получат и останалите обвиняеми в разследването. Бившият премиер Бойко Борисов обяви преди дни, че Цветанов се е клел пред него в децата си, че не е участвал в подслушването на хора с висши държавни постове.

Междувременно в края на миналата седмица медиите получиха записи, за които се твърди, че съдържат разговор между градския прокурор на София Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.

ВСС освободи Николай Кокинов от длъжността градски прокурор. Предстои след изборите на 13 май Кокинов да бъде изслушан от Етичната комисия към ВСС. Кокинов подаде оставка и като магистрат, но засега ВСС няма как да се произнесе по въпроса, тъй като срещу прокурора се води дисциплинарно производство за нарушаване на принципа за случайно разпределение на дела.

Всичко за скандала с подслушванията може да прочетете ТУК