Европейският космически телескоп „затвори очи”
Европейският космически телескоп „затвори очи” / снимка: Reuters

"Хершел", най-големият телескоп, изпращан някога в космоса, който беше изстрелян през май 2009 г., за да изследва образуването на звездите, окончателно „затвори очи" за вселената, след като се изчерпа запасът му от течен хелий, съобщи Европейската космическа агенция ESA, цитирани от АФП.

В началото на март ESA предупреди, че "Хершел" ще приключи мисията си в близките седмици, след като се изпари напълно запасът от 2300 литра течен хелий, необходим за изстудяването на инструментите до ниво, близко до абсолютната нула (-271° C), предава БГНЕС.

От изстрелването си досега "Хершел" ни е предоставил над 25 000 часа записани данни и ни предложи напълно нова визия на Вселената, показвайки ни аспекти, които досега оставаха скрити за нас, като, например, невиждания досега процес на раждането на звезди и образуването на галактиките", подчерта в комюнике Йоран Пилбрат, научен ръководител на проекта в ESA.

Телескопът също така помогна на астрономите да регистрират наличието на вода, чиято молекула е определяща за евентуални форми на живот "навсякъде във Вселената", добави той.