Георги Найденов: Трябва да спасим малкия и среден бизнес, иначе всички губят
Георги Найденов: Трябва да спасим малкия и среден бизнес, иначе всички губят / Дарик- Кюстендил

Водачът на листата на Коалиция Център-Свобода и Достойнство (НДСВ и НПСД) Георги Найденов се срещна с представители на регионални браншови организации в Кюстендил. „Искам да чуя хората от бизнеса и да обсъдим алтернативите пред частния сектор. Те са динамото на икономиката, а при тях проблемите са най-тежки. Това рефлектира върху развитието на другите сфери", коментира Найденов.

Финансовият експерт добави, че всички поканени са проявили интерес за среща по темата, но много от тях се страхуват от монополите в района и това ги е спряло да дойдат. „Назрява сериозна социална революция! Ако малкият бизнес излезе на протест, очаквайте война!", коментираха представители на бизнеса от Кюстендил. Те се включиха в дискусия за развитието на икономиката, на която присъства и бившият зам.-министър на финансите, Любомир Дацов, в периода 2003-2009.

„Ако средствата, които се раздават за помощи се влеят в малките и средни предприятия, генерирането на приходи в бизнеса ще доведе до откриване на нови работни места", коментира Дацов. Той предложи като бърза мярка за справяне с безработицата и подобряване на икономиката в региона. Ако отпускането на държавни поръчки е регламентирано, ниските нива на заетост в областта ще се ограничат, смятат членовете на браншови организации.

Представителите на бизнеса се оплакаха, че отдаването на проекти за изпълнение на фирми от други области се отразява негативно на развитието на региона. „На десет човека се дават проекти из цяла България. Това трябва да спре!", категорични са те. Хората от частния сектор са притеснени от факта, че малките фирми са по-изрядни финансово към големите. Според тях забавянето или спирането на плащания от големите фирми към подизпълнителите им води до нарастване на сивия сектор, а това е предпоставка за спиране на работата им.

„Как да си върна кредита от 200 000, за който ми търсят вече 700 000, а нямам работа? Банките дават на адвокатските дружества пари, но реално - длъжникът плаща! Частните съдия-изпълнители станаха милионери!", обвиниха банковата система предприемачите.

След като очертаха проблемите в часния сектор, с които се сблъскват ежедневно, участниците в дискусията определиха управлението на НДСВ като период, в който са живеели най-добре, а бизнесът им се е развивал успешно. „Вие бяхте правителството с най-добър капацитет. Имате добри кадри и сега", категорични бяха представителите на браншови организации от Кюстендилска област.