Гергана Томова: Партия Зелените винаги е отстоявала каузите си
Гергана Томова: Партия Зелените винаги е отстоявала каузите си / снимка: личен архив

Партия "Зелените" никога не се е отказвала от каузите си. Това подчерта в интервю за Дарик кандидатът за депутат от партията за 23-ти МИР-София Гергана Томова. Тя напомни, че от партията са постигнали успех в отстояването на позициите си ГМО, шистовия газ, промените в закона за управление на горите. Томова изтъкна, че решението й да се занимава с политика се корени в зеленото мислене и желанието да е част от общество, което се развива устойчиво. В момента партиите са единственият механизъм за включване в политиката, признава Томова и допълва, че от партиите ще работят за това и у нас да е възможен моделът на Холандия - всеки гражданин да може да внесе предложение, което да се обсъди в парламента. Ето какво още каза Томова пред Дарик:

Защо решихте да се занимавате с политика?

По образование съм политолог, бакалавър и магистър от УНСС и магистър по политически кампании от университета Фордъм в Ню Йорк и някак естествено реших да бъда част от нещата, а не само да анализирам отстрани процеса. Партия „Зелените" беше единственият избор за мен, като млад човек, който иска да види нещо различно и да допринесе за случването на нещата. Логиката е, че всеки носи в себе си зеленото мислене, защото зелената идея не е просто да опазваме околната среда, а да бъдем част от едно общество, което се развива устойчиво. Устойчиво развитие е едно понятие, което в България много хора дори не познават, а това за нас е немислимо през 21 век. Затова нашата програма е цялостно устойчива откъм образование, здравеопазване, икономика, опазване на околната среда и, разбира се, гражданско участие, което започна много удобно да се яхва през последната половин година от различни сурогатни партии. Затова аз лично, когато беше създадена партия „Зелените" през 2009 година, разбрах, че това е единствената партия, която ми гарантира различна политика, насочена към мен, като гражданин и към ценностите, които изповядвам.

В момента сте кандидат за депутат. Единствено през парламента ли може да се осъществят тези идеи политически?

За съжаление в България това е един от малкото легитимни начини да можем реално да участваме в политиката. Разбира се, партия „Зелените", дори и досега да не е била парламентарно представена, не се е отказала от каузите си. Ние сме постигнали успех по отношение на ГМО, шистовия газ, промените в закона за управление на горите. Не сме си мълчали и хората са видели, че сме изявили своята позиция и сме я отстоявали, и то успешно. Това изисква страшно много енергия, а и виждаме, че всякакви личности и формации се опитват да обсебят тези протестни движения. Заради това за момента, за съжаление, партиите са единственият механизъм, който гарантира така нареченото включване в политиката. Ще дам пример: в Холандия граждански съвети и НПО-та например, могат да внесат предложение, което да бъде обсъждано в парламента. При нас това е в сферата на мечтите. Но от Зелените ще работим активно, за да бъде възможно това един ден.

Какви са другите акценти във вашата програма и за вас лично като бъдещ депутат, ако бъдете избрана?

Имаме няколко основни акцента: зелена икономика, енергийна независимост, достъп до качествено здравеопазване за всички и съхраняване на природното ни и културно богатство. Залага се много на малкия и средния бизнес, защото смятаме, че това е гръбнакът на всяка добре развиваща се икономика. Освен това, предвиждаме повече сериозна работа в сферата на образованието и имаме много детайлно разписана реформа в сферата на местното управление, например, да са избираеми районните кметове, да има по-ниска граница на подписите, които се изискват за референдум. Това е едно много активно гражданско включване , което се надяваме да постигнем.

Какви са вижданията ви за реформи в здравеопазването?

Това е много наболял проблем. Няма човек, който да не се е сблъсквал в една или друга степен с несъвършенствата на тази система. Ще спомена само няколко от нашите акценти. Настояваме да няма монополизиране на здравния пазар, тоест не може НЗОК да е единствената алтернатива на хората. Трябва да има либерализация на този пазар. Освен това, в момента липсва всякаква връзка между различните звена в здравеопазването: имаме личен лекар, който ни дава направление и ни препраща на друг специалист. Ние сме сякаш загубени в тази система и не знаем кой ни следи здравословното състояние, кой е отговорен за това ние да сме здрави, при кого трябва да отидем за следващ преглед и така нататък. За системата с направленията няма нужда да споменавам - може да се разболяваме само между първо и пето число на месеца. След това, предвиждаме по-сериозна спешна помощ, да има повече звена за спешна помощ и да няма това изолиране на малките населени места.

Ще бъдете и партия на младите, активните хора. Какво предлагате на тях?

Младите хора могат да се разпознаят във всички наши акценти, защото младите хора могат да бъдат предприемачи, които имат малък бизнес. Това са хора, които искат да имат по-качествено образование, които искат да имат опазена природа, да ядат храни, които да доведат до тяхното разболяване по-нататък. Цялата наша платформа е насочена към всички здравомислещи хора, които искат да има някаква алтернатива в България и по-различен начин на живот, който не ги ограничава. Напротив, държавата трябва да подпомага твоето съществуване. И пак казвам, конкретно за младите хора предвиждаме механизми за включване и по-сериозно внимание на тяхното кариерно развитие, разбира се. За да има един млад човек самочувствие в страната, трябва да се е реализирал по някакъв начин. Заради това един от елементите, на които залагаме, е да има по-практически насочено образование. Още в средното образование, в гимназията да има кариерни центрове, където да могат да получат съвети къде да се насочат по-нататък, а не да се чудим защо във висшето образование има наплив само в едни специалности, а в други почти няма.

Трябва ли бизнесът да работи заедно с образователната система?

Да, задължително. Напълно абсурдно е, че в 21 век в България все още се броят на пръсти лекторите от бизнеса, които отиват в университетите. Аз съм завършила магистратура, която беше изцяло с практическа насоченост. От всичките мои професори и преподаватели, само половината бяха завършили докторантура, а другите бяха магистри, които имаха собствен бизнес. И това гарантира плавно преминаване от образованието към бизнеса, защото примерът на бизнеса не е като примера в учебника. Освен това, има приемственост. Преподавателят може да ти даде конкретен съвет как да се реализираш по-добре на пазара на труда, а защо да не ти предложи и стаж. Това си е практика, която се предлага във всички страни на запад. И ние смятаме, че е абсолютно задължително за България.

Вие в момента се срещате с много хора заради обиколките из различни райони на София. Вие сте и доста млада, на 26 години, как ви посрещат избирателите или гражданите?

За съжаление, в началото има скептичност, независимо от моята конкретна възраст, когато застана зад дадена табелка, която казва, че съм от партия, има недоверие "пак ще слушаме същите неща". Ще дам пример: бяхме в квартал "Симеоново" - красив квартал, който има много сериозни проблеми, за съжаление, и на обсъждане с жителите мисля, че партия "Зелените" успяхме категорично да се откроим. Представителите на другите партии имаха или арогантно поведение, тоест някои от тях казаха, че щом няма представители на големите партии, например ГЕРБ, ние няма смисъл да си говорим. Не може партия, която е дошла да говори с гражданите, да каже, че щом основният й опонент го не присъства , няма смисъл да си говорим въобще. Имаше представители на други партии, които бяха управлявали преди това, бяха районни кметове, и пак дадоха същите празни обещания. Хората просто не им вярваха. Нашата позиция обаче, беше изключително конкретна, прагматична и разбираема и, смятам, че хората ни повярваха. Ние не раздавахме лъскави визитки, с още по-лъскави усмивки. Напротив - говорихме на „ти" с всички, предложихме им към кого трябва да се обърнат, за да решат наболял проблем с пешеходна пътека пред 64-то ОУ в Симеоново. И тогава вече имаше значение, че сме млади, активни и неучаствали досега в политическата върхушка, защото самите ние често сме се сблъсквали с глухотата на институциите. В края на срещата, хората дойдоха при нас и ни казаха и за други техни проблеми. И това за нас и за мен, лично, беше признание, че сме различни.

Защо избирателите трябва да гласуват за вас, за „Зелените"?

Защото няма да купим нито един глас, предполагам всеки е пределно наясно с това. Защото няма човек, чийто интерес да не защитаваме, когато става дума за опазването на природата. Дори и разсипниците на природата, ако имаха глави, а не калкулатори, щяха да припознаят интереса си в концепцията за устойчиво развитие. Ние не сме компрометирани, чисти сме, сред хората сме, предлагаме различни решения на проблемите, които са едни и същи от 20 години насам. Не сме сурогатна партия, не влязохме в безпринципни коалиции срещу едно - две избираеми места и не се бием в гърдите, че имаме гражданска квота в листите, защото вярваме, че всички ние сме граждани и знаем как да променим ситуацията. И защото на тези избори, под номер 26 в интегралната бюлетина, може да се открие различната политика.