Дамаск: Вашингтон и Лондон лъжат за химическите оръжия
Дамаск: Вашингтон и Лондон лъжат за химическите оръжия / снимка: Reuters

Официално от Дамаск нарекоха откровена лъжа твърденията на САЩ и Великобритания, че армията на режима на Башар Асад е използвала химическо оръжие срещу бунтовниците, предава АФП.

"Искам да подчертая, че твърденията на държавния секретар на САЩ и на правителството на Великобритания нямат нищо общо с действителността и са откровена лъжа", подчерта министърът на информацията Омран ас Зохби в интервю за руското електронно издание Russia Today. Представителят на Дамаск допълни още, че властите никога не биха посегнали към такива арсенали не само заради международните закони и правилата за водене на война, но и поради хуманитарни и морални причини.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун неколкократно призова Сирия да позволи на мисия от инспектори на световната организация да извършат разследване на твърденията, че в конфликта е използвано химическо оръжие. Пред Russia Today Зохби изтъкна, че Дамаск не може да има доверие на инспектори от Великобритания и САЩ, изпитва недоверие към квалификацията им, но че би разрешил на експерти от Русия да дойдат в страната. Китай и Русия блокираха няколко проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН, които предвиждаха налагане на санкции срещу режима на президента Асад, предава БГНЕС.

В петък президентът на САЩ Барак Обама за пореден път припомни на Сирия, че използването на химическо оръжие от режима ще промени правилата на играта. Но стопанинът на Белия дом настоя за твърди и ясни доказателства, че е имало такива инциденти. Москва, от своя страна, предупреди разпространените в момента твърдения да не бъдат използвани "за други цели - претекст за военна интервенция в Сирия".

В петък на пресконференция Зохби отправи контраобвинения - според думите му сирийските бунтовници били използвали химическо оръжие, с което се сдобили от Турция.

Коментатори твърдят, че съседните на Сирия Ливан и Йордания са най-застрашени от преливане на конфликта през границите на страната.

Междувременно Кайро излезе с любопитното предложение за сформиране на квартет от мюсюлмански държави, който да помогне за намиране на изход от сирийската криза. Египетските ислямисти лансират идеята четворката да се състои от тяхната страна, Иран, Саудитска Арабия и Турция. Анкара, Кайро и Рияд подкрепят сунитските бунтовници в Сирия, докато Техеран стои зад режима на Башар Асад.