Над 130 кандидат-депутати били сътрудници на ДС
Над 130 кандидат-депутати били сътрудници на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 130 от кандидат-депутатите са били сътрудници или служители на бившата Държавна сигурност или част от разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това сочат данните, публикувани от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Комисията е проверила регистрираните от РИК кандидати за народни представители в 42-то Народно събрание, както изисква законът.

Проверени са 4145 души. На проверка не подлежат останалите 3160, защото са родени след 16 юли 1973 година.

Най-много са кандидатите с досиета в листите на ДПС - 16. От Коалиция за България 15 кандидат-депутати са сътрудничили на тайните служби.

В коалиция "ГОРДа България", в която е партията на Слави Бинев ГОРД, сътрудниците на ДС са 9, а в ГЕРБ и РЗС - по 6.

В "Атака" има четирима кандидати с досиета. Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" и коалицията ДСБ - "Български демократически форум" имат по двама секретни сътрудници в листите си.

Единствената коалиция без кандидати с досиета е СДС. Решението на комисията, в което са обявени и имената на кандидат-депутатите, сътрудничили на бившите тайни служби, е публикувано на сайта й.