За да се удържи цената на тока, трябва да се покрие недостиг на Мини Марица Изток
За да се удържи цената на тока, трябва да се покрие недостиг на Мини Марица Изток / снимка: DarikNews.bg
За да се удължи цената на тока, трябва да се покрие недостиг на Мини Марица Изток
63650
За да се удължи цената на тока, трябва да се покрие недостиг на Мини Марица Изток
  • За да се удължи цената на тока, трябва да се покрие недостиг на Мини Марица Изток

За да се „удържи" цената на тока, трябва да се покрият 100 млн. лева недостиг на Мини „Марица Изток". Това стана ясно от анализ, направен от ръководството на мините и двете синдикални структури в тях по време на обществения съвет в енергийното министерство. Парите трябва да се покрият чрез останалите резерви в системата. Заради свитото производство приходите на мините ще паднат със 180 млн. лева, но в системата са намерени 80 млн. лева. Засега няма да съкращават хора или да намаляват заплати.

Асен Василев сам определи постигнатото съгласие с мините като акцент на деня и отказа да коментира каквито и да е теми, включително очакваните кадрови промени в енергийния холдинг. За опасностите по системата обаче отговори шефът на дружеството Теодор Дребов. „Няма да говоря за увеличение на цената на въглищата, но ние смятаме, че едно такова покриване на един такъв паричен недостиг ще се отрази с около 0,4 стотинки на киловатчас", каза той.

Синдикатите в минното предприятие увериха, че засега няма да се съкращават миньори, нито ще бъдат намалявани заплати. Оттам обаче сигнализираха, че от мините плащат за консултантски договори на Българския енергиен холдинг, което не е нужно. „Ако говорим само за този вид, защото има още услуги, които им се плащат и дивиденти, сумата набъбва на към 30 млн.", твърди Валентин Топалов от КТ Подкрепа.

По време на съвета граждански организации поискаха оставките на членовете на енергийния регулатор.