Градският прокурор Николай Кокинов подаде оставка
Градският прокурор Николай Кокинов подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Николай Кокинов подаде оставка от длъжността софийски градски прокурор. Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, съобщиха от прокуратурата. Преди да депозира оставката си, Кокинов е бил на среща със Сотир Цацаров.

По повод публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, Прокуратурата на Република България публикува на страницата си в интернет официалното си становище.

Аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са представени на главния прокурор от Диляна Димитрова - главен редактор на Информационна агенция „ПИК”. Незабавно във Върховна касационна прокуратура е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

От държавното обвинение посочват, че до настоящия момент е установено, че аудиозаписите спрямо тримата не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения законов ред.

Междувременно стана ясно, че в понеделник скандалът с аудиозаписите ще бъде обсъждан в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията. Председателят на комисията Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка в рамките на правомощията на Комисията.

Висшият съдебен съвет изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт, пишат от съвета в съобщение до медиите. Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата, се посочва в текста.

ВСС категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система, декларират още от съвета.

Градският прокурор на София беше замесен в скандала с подслушването, след като днес медиите получиха записи, за които се твърди, че съдържат разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.

Диалогът е пълен с цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти. Изпратилият файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване.

По същия начин преди десетина дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, които по-късно се оказаха автентични.