13 спектакъла в тазгодишните Друмеви театрални празници - Нова българска драма
13 спектакъла в тазгодишните Друмеви театрални празници - Нова българска драма / Невена Николова

13 пиеси ще бъдат поставени на шуменска сцена в XXII-то издание на театралния фестивал „Друмеви театрални празници - Нова българска драма". Фестивалът ще бъде открит официално днес от 18:30 ч. пред шуменския театър и ще продължи до 18 май.

Фестивалът е посветен на 180-годишнината от рождението на Добри Войников и на кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата за 2019 година. Партньори на шуменския театър, като организатори са община Шумен,Министерство на културата, Съюз на артистите в България и Сдружение „Нова българска драма".

Мотото на фестивала тази година е „Пъстрата дреха на шута". „Селекцията на фестивални спектакли е пъстра. А пъстротата е нарушаване на нормите, пъстротата е преход между светлината и мрака, реалността и илюзията. За шест дни пространството на сцената ще се изпълни с пъстротата на идеите, на различието, на парада на най-добрите спектакли за сезона", казва селекционерът Кремена Бабачева. Акцент в тазгодишното издание са младите хора в театъра, защото шуменска сцена ще се покажат творбите на много млади драматурзи и режисьори.

Сред заглавията, които ще бъдат представени в рамките на фестивала са „Живак", „Самотни персонажи", „Недоразбраната цивилизация", които са главно с насоченост към младите хора. Голяма част от постановките, които шуменци ще могат да наблюдават са и номинирани за наградите „Икар".

Сред режисьорите и артистите, които ще участват в тазгодишното издание на „Друмеви театрални празници - Нова българска драма" са Теди Москов, Васил Дуев, Бина Харалампиева, Калин Врачански, Теодора Духовникова и др.
Председател на журито ще бъде Стефан Илиев.

Готова е и програмата в направление авторски прочит. От 25 кандидатствали пиеси ще бъдат представени четири- „рокхил" от Катя Караиванова, „Последната поръчка" от Петър Денчев, „Траевремене" от Радослав Чичев и „Кметът" от Румен Леонидов.