Театралите на Четвърта езикова аплодирани на европейски фестивал
Театралите на Четвърта езикова аплодирани на европейски фестивал / netinfo

Трупата за испански театър при ІV ЕГ "Фр.Жолио-Кюри" обра овациите на 20-ия юбилеен Европейски фестивал в Кошице, Словакия. В европейската столица на културата трупата „Ла Компарса" представи пиесата „Гооооол!" от Луис Харакемада Буено, адаптирана и поставена на сцена от преподавателите по испански език в гимназията Камелия Савова и Виктория Лара Лабайла.

Театралите Маргарита Ялъмова, Мартин Илиев, Стоян Радков, Даниел Добрев, Ванеса Велева, Елена Димитрова, Ясен Янчев и Александра Александрова закриха фестивала, като след края на постановката публиката на крака скандираше "България, България". Представянето на групата от ІV ЕГ беше запомнящо се и изключително емоционално за всички присъстващи испанци в залата, тъй като напомняше за победата на Испания на Световното първенство по футбол в ЮАР през 2010 г.

В Европейския фестивал участваха Словакия, Чехия Румъния, Унгария, България, Русия и Полша. Фестивалът се проведе от 15 до 19 април и включваше освен театралните постановки на участниците, богата културна програма - концерт на възпитаниците на Консерваторията в Кошице, балетът "Клисарят от Нотр Дам", постановка на Държавната опера, както и театрални ателиета и екскурзии за всички участници.

На закриването всички участници си обещаха да се видят отново у нас, тъй като през 2014 година домакин на Европейския фестивал ще бъде България