Отмениха такса дезинфекция
Отмениха такса дезинфекция / снимка: DarikNews.bg, архив

Такса "дезинфекция", която се събира от колите на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово, бе отменена със заповед на министъра на земеделието Иван Станков. Събирането й е преустановено от 16 ч. на 25 април, научи Дарик.

Дезинфекцията по българо-турската граница, за която се събираха такси, се налага от 2011 г. заради епидемия от шап. От тогава до март 2013 г. в Агенцията по храните са назначени служители на граждански договор, които извършват пръскането.

Таксата стана известна като "златния гьол" на граничния пункт Капитан Андреево. Около „златния гьол" на Капитан Андреево избухна скандал, след като дейностите по събирането на таксите бяха преотстъпени на частна фирма. Заради това поста си напусна директорът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Няколко седмици след скандала и след развалянето на договора с частната фирма, държавата отмени изобщо дезинфекцията срещу шап. Вече е прекратена процедурата всички автомобили, преминаващи границата с Турция, да бъдат обработвани в така наречения "златен гьол" - басейн с дезинфекциращи разтвори.

Земеделското министерство е преценило, че вече няма опасност от пренасяне на шап в България.

Други новини от Хасково