МВР слушало всички министри по нареждане на Цветанов
МВР слушало всички министри по нареждане на Цветанов / снимки: БГНЕС, архив
Темата обобщава Александра Гинева
63612
Темата обобщава Александра Гинева
  • Темата обобщава Александра Гинева

Министерството на вътрешните работи по времето на управлението на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството. Целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов. Това призна Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните пред бТВ.

Той призова доскорошния си колега - ексшефа на вътрешното ведомство Цветан Цветанов, да се оттегли от политиката.

Скандалът, който разтърси и ГЕРБ, и държавата, дойде неочаквано от близкия до експремиера Борисов Мирослав Найденов. Бившият земеделски министър обаче не смята, че Борисов е знаел за похватите на Цветанов. Найденов не изключва варианта Цветан Цветанов да подслушва и Бойко Борисов. Найденов обясни, че всички министри от кабинета са знаели, че Цветанов ги подслушва още от началото на мандата:

„Някой трябва да излезе и да каже в прав текст: „Царят е гол". И да каже на Цветанов: „Ти си го правил, затова честното, политически отговорното в момента е да слезеш от политическата сцена и - ако можеш, да изчистиш името си. Защото тези действия, правени в годините назад, продължавайки и до днес, ако не ги спрем, те ще продължат. Почти единственият човек, с който се чувам редовно, е Борисов. Имах и доста разговори с него, след като ми беше повдигнато обвинението. Не знам самият той, и това е много важно - до каква степен и той не е подслушван, до каква степен тези автомобили, които бръмчаха и обикаляха, защото освен автомобилите има и стационарна техника, не са използвани срещу него. Фактът, че негови реплики се появиха в национален ефир, е достатъчен предполагам да правим подобни заключения", каза Найденов.

„Имаше случки, които се разправяха от нашето ежедневие, които нямаше как да станат достояния. Те бяха разказвани от Цветанов... Това, което казвам в момента, хората го знаят, то е публична тайна. Трябваше да излезе някой като мен и да го каже гласно", обясни още Найденов.

По думите му и президентът е бил наясно с положението - при срещата им преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение. „Тогава говорих с него за земеделски политики, но оставихме телефоните си и дори пускахме телевизор за страничен фон. Това не е нормално, разберете", подчерта доскорошният министър на земеделието и храните.

Мирослав Найденов поясни, че прави „искрено изявление" с ясната мисъл, че „политическото воайорство изкушава управляващите и този, който държи микрофона" и на това трябва да се каже „баста" (стига - бел. ред.). Решението му да „проговори за безобразията" с безразборното използване на СРС-тата и „всявания страх" било самостоятелно.

„Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, някой трябваше някой да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други", каза още Найденов.

Той поясни, че цялото подслушване на министри и политици се е правело с цел да се събират данни. От тях се правели поведенчески профили, които по-късно във времето се използвали за удобни на управляващите цели.

Найденов каза още, че от няколко дни семейството му е извън България. Той ги изпратил в чужбина от „страх за спокойствието, да не казвам живота им". Признанието бившият земеделски министър направи във връзка с въпрос за това дали е вярно, че депутат от ГЕРБ - Емил Димитров, е изтеглил семейството си в чужбина поради опасения за сигурността им.

„Потвърждавам че това е така, поставям се в ситуацията на Димитров. Той ми е приятел и не вярвам на сценариите, които се опитват да му направят. И моето семейство не е в България. Не искам те да виждат как оперативни работници на МВР обикалят пред дома ми с моя снимка, след като хората ме познават. Това е демонстрация или опит за сплашване. Ако те искат да обискират, не искам децата и съпругата ми да стават свидетели. Искам да им гарантирам спокойствието", разкри Найденов.

Политикът заяви, че категорично разграничава вините на Цветанов и Борисов и смята, че бившият вътрешен министър е „превзел партията" от лидера й. „Затова смятам, че ГЕРБ трябва да се изчисти. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро. Иначе това политическо мракобесие ще продължи", каза Найденов, намеквайки още веднъж, че за да се „изчисти" ГЕРБ трябва да се отърве от Цветан Цветанов.

Мирослав Найденов каза още, че знае какви ще са първите три хора от страна на „партийните" му шефове. „Съветвам ги да не ги прилагат: първо ще има остра реакция, след това - намиране на някой, който да каже много лоши неща за мен, и накрая - започване на компроматна война".

Малко след интервюто Найденов беше привикан да даде показания в прокуратурата, а оттам обявиха, че бившият земеделски министър е защитен свидетел, защото има реална опасност за живота му.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че заради реална заплаха за живота на Найденов наблюдаващият прокурор по делото е преценил да бъде осигурена физическа охрана от МВР.

Възможно е бившият премиер Бойко Борисов и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов също да бъдат разпитвани по започналото разследване за нерегламентирано подслушване, посочи още Арнаудова.

„По повод изказванията на г-н Найденов днес, същият беше призован за разпит в качеството на свидетел по делото, което водим срещу бившите шефове на СДОТО и един от служителите на същата дирекция. В този разпит свидетелят Найденов потвърди изнесените обстоятелства, но и добави нови обстоятелства, които на този етап не можем да съобщим. По искане на свидетеля е взета мярка в защита на този свидетел, тъй като е възможно в резултат на свидетелстването да възникне или да е възникнала вече реална опасност за здравето и живота на свидетеля", уточни Арнаудова.

Найденов каза още, че от няколко дни семейството му е извън България. Той ги изпратил в чужбина от „страх за спокойствието и живота им".

Найденов даде и пример за подслушване на свой колега:

„Ще ви дам пример. Когато, да кажем, един министър е отстранен, за да не направи после някоя глупост, той трябва да бъде контролиран. И когато тръгнаха да освобождават Трайчо Трайков - той беше контролиран и преди, и след това, защото представете си, че направи нещо подобно на това, което правя аз", добави Найденов.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков също призна за практиката да се подслушват министри в кабинета „Борисов". „Аз например не съм знаел. Просто през цялото време имаше различни сигнали в медиите. Аз съм оставял телефона си, защото когато съм поканил някого на разговор на 4 уши, не е учтиво, ако се окаже всъщност, че разговорът е на 6 уши", обясни Трайков.

Малко преди да бъде изгонен от министерството на икономиката, енергетиката и туризма ресорният министър Трайчко Трайков намекна за практиката да се подслушват имена от кабинета „Борисов".

„Подслушването си има и добра страна, защото, ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив - така, както си пазиш имейлите, остават ти и аудио файлове", коментира преди две години Трайков по повод изнесените в медиите подслушани разговори на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов.

МВР слушало всички министри по нареждане на Цветанов
netinfo

Скандалът с подслушванията гръмна, след като в края на март председателят на социалистическата партия Сергей Станишев изнесе анонимен сигнал, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно е подслушвал немалко известни хора. Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР.

Прокуратурата започна проверка по сигнала на червения лидер. Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване, бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проверката показа, че са налице предпоставките за незаконно подслушване, но не беше даден категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Не е ясно и дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на СДОТО е изтрил всички данни от системата.

След избухването на скандала с подслушването бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

В началото на скандала с подслушванията лично Бойко Борисов каза, че „гарантира за Цветан Цветанов”. Той го защити на няколко пъти публично по време на предизборните срещи в страната.

Веднага в публичното пространство се появи снимка на автомобил, закичен с антени.

МВР слушало всички министри по нареждане на Цветанов
netinfo

Малко преди да бъде изгонен от министерството на икономиката, енергетиката и туризма ресорният министър Трайчо Трайков намекна за практиката да се послушват имена от кабинета „Борисов”. „Подслушването си има и добра страна, защото, ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив - така, както си пазиш имейлите, остават ти и аудио файлове”, коментира преди две години Трайков по повод изнесените в медиите подслушани разговори на директора на агенция „Митници” Ваньо Танов с министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов.