Здравни експерти разработиха програма за превенция на самоубийствата
Здравни експерти разработиха програма за превенция на самоубийствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравни експерти разработиха програма за превенция на самоубийствата
63607
Здравни експерти разработиха програма за превенция на самоубийствата
  • Здравни експерти разработиха програма за превенция на самоубийствата

В следващите пет години Здравното министерство ще работи за намаляване на самоубийствата у нас с 10%. Това предвижда Национална програма за превенция и профилактика на самоубийствата в България за периода от 2013 до 2018 г., проектът на която бе публикуван днес на страницата на ведомството. В мотивите за изработването на програмата се посочва, че страната ни не е изолирана от световните тенденции и самоубийствата у нас представляват един от проблемите с нарастваща значимост.

Всяка година на живота си посягат около 1 млн. души в цял свят, показва статистиката. Според експерти освен, че в последните десетилетия се наблюдава ръст на самоубийствата, е налице и падане на възрастовата граница сред хората, които правят опити за такива.

Като подцели на програмата са заложени събирането на достоверна статистическа информация за опитите за самоубийства, както и обучение на персонал за работа с хора с автодеструктивно поведение. От друга страна, програмата ще бъде насочена към българските граждани с повишен риск. В това число спадат лица с психични заболявания, ученици на възраст между 10 и 18 години, военнослужещи и полицай, както и затворници. Сред заложените дейности е и внедряването на информационна система за отчитане на задължителната регистрация на суицидните действия.

Финансирането на дейностите по програмата се предвижда да се осъществява от държавния бюджет, както и от Норвежкия финансов механизъм.