Свикват консултации за състав на специална комисия за парламентарните избори
Свикват консултации за състав на специална комисия за парламентарните избори / DarikNews.bg

Областният управител проф. Пенчо Пенчев свиква консултации между парламентарно представените политически партии и коалиции за състав на специална комисия за четвърти изборен район за Велико Търново. Заседанието ще бъде от 13:00 часа в Гербовата зала на Областна администрация. 

Специализираната комисия е нова структура при провеждането на парламентарния вот и нейните мандат и функция са регламентирани в Изборния кодекс. Комисията ще приема от секционните избирателни комисии бюлетините, екземплярите от протоколите, предназначени за Областна администрация и останалите изборни книжа в деня, в който се провеждат изборите за народни представители - 12 май.

Комисията се състои от 17 члена, включително председател, заместник-председател и секретар. Освен представители на партиите, тя включва и един представител на Областната администрация. Квотите в комисията са: ГЕРБ - шест представители, „Коалиция за България" - трима представители, ДПС и ПП „Атака"- по двама представители , „Синята коалиция" и  НДСВ - по един представител; както и един служител от Областна администрация. По закон мандатът на комисията е от приемането от всички секционни избирателни комисии на IV -ти Великотърновски многомандатен избирателен район бюлетини, протоколи и изборни книжа, до запечатването им в помещението, в което те ще се съхраняват до следващите избори за народни представители.