Оставките на двама заместник-кметове поискаха от ГЕРБ
Оставките на двама заместник-кметове поискаха от ГЕРБ / БГНЕС, архив

Зам.-кметовете по архитектурата и образованието на Варна  незабавно да хвърлят оставки. За това настоява партия  ГЕРБ в морския град. Богдан Караденчев и Калинка Попстефанова трябва да си тръгнат заради забавяне на ключови за Варна проекти и раздуване на сметките за изпълнението им. Поради липсата на прозрачност и контрол общината трябва да напусне и инж. Стоян Димитров, шеф на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройстване“.

Основният мотив за поисканото оттегляне на Богдан Караденчев е почти проваленият проект за дълбоководно заустване на „Златни пясъци“. „Караденчев даваше гаранции, че проектът ще бъде завършен през май. Очевидно е, че този проект няма да се случи до началото на летния сезон“, коментира областният координатор на ГЕРБ Иван Портних. Освен че общината е заплашена от финансови санкции, под съмнение е последващата реализация на пречиствателната станция, а общата стойност на проекта е над 30 млн. лева, допълни той. По думите му дълбоководното заустване не се изпълнява според одобрения проект – както по отношение на технологията, така и по отношение на материалите. „Ние няма да допуснем този проект да се провали. Затова ще настояваме за незабавна проверка от МРРБ и от МОСВ за установяване на текущото състояние и на допуснатите нередности, за санкции за избрания изпълнител, за предоговаряне и превъзлагане на тази поръчка на изпълнител, който може да реализира проекта", каза Портних.

Той не спести критиките си към Караденчев и по отношение на ремонта на бул. „Владислав Варненчик“. Във вторник зам.-кметът обяви, че заради липсата на достатъчно средства основният варненски булевард няма да бъде преасфалтиран целият – от входната табела на града до бул. „Мария Луиза“, а от бул. „Република“ до Катедралата. „Когато правителството на ГЕРБ отпусна 5-те милиона за ремонта на булеварда, Караденчев потвърди, че сумата е абсолютно достатъчна за цялостното преасфалтиране. Освен това въпросните 800 м никога не са били предмет на разговорите“, коментира Портних.

„Това, че администрацията не изготвя коректни сметки, е видимо и ясно. Ние осигурихме средствата такива, каквито бяха поискани, начинът на разходването им вече е друга тема“, добави областният координатор на партията.

Остри думи Портних изрече и по адрес на  зам.-кмета по образованието Калинка Попстефанова. Основните причини за недоволството на ГЕРБ е забавянето и завишаването на средствата за градежа на спортна зала в СОУ „Елин Пелин“ и разширението на три детски градини във Варна. „Не може държавата да отпусне 1 млн. лева за залата, а администрацията да изготви количествено-стойностна сметка за 1,45 млн. лева. След като влязохме в остър конфликт, сумата набързо беше редуцирана и строителството започна с няколкомесечно закъснение“, изля яда си Портних.

Подобна е ситуацията и с детските градини, за които държавата преди няколко месеца отпусна 4 млн. лева. „Уверението на администрацията беше, че след като получат парите, веднага ще стартира разширението на три детски градини в „Чайка“, „Възраждане“ и „Виница“. С многомесечно забавяне процедурата започна в две от забавачниците, а за третата във „Виница“ се разбра, че в имота има частен парцел и засега не може да се реализира. Ако нещата се бяха случили по план, наесен щеше да има места в забавачките за още 150 деца“, коментира Портних.

От партията искат от общинския билдинг да си тръгне и инж. Стоян Димитров. Мотивите за поисканата оставка са „тотална липса на прозрачност, забавяне на проектите и недостатъчен контрол на тези проекти".

Според Портних причината за всичко това е, че на различните етажи в сградата на Община Варна има чиновници, които са се „барикадирали зад бюрата си и които държат по един химикал“. „Тези хора смятат, че от техния подпис зависи добруването или недобруването на хората. Те си придават важност и за да докажат колко са ценни и безценни, спъват абсолютно всичко. Затова нещата в нашия град се случват с този темп“, каза още лидерът на ГЕРБ Варна.

От ГЕРБ са категорични, че няма да позволят нещата във Варна да стават „на час по лъжичка“. „Няма да допуснем този стил на работа да продължава и развитието на града да бъде саботирано“, допълни областният координатор на партията.

Пред Дарик Портних заяви, че поредицата от оставки в общинската администрация са по настояване на ГЕРБ. „Поискахме оттеглянето на Петър Радушев  поради редицата провалени европейски проекти. Станка Димитрова напусна общината заради пропуснати възможности за европейско финансиране в сферата на културата. Настояхме и за оставката на шефа на ОП „Инвестиционна политика“ Константин Камов, тъй като тотално липсва прозрачност в обществените поръчки“, каза Портних и допълни, че Антон Жожев също напуска поста си  по искане на ГЕРБ.

Ако Калинка Попстефанова и Богдан Караденчев подадат оставки, Варна ще остане с един заместник-кмет. Арх. Димитър Николов от ГЕРБ стана заместник-кмет на последните избори. Негов основен ресор са европейските проекти и програми.