Откриха фрапиращи нарушения в столичното следствие
Откриха фрапиращи нарушения в столичното следствие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Откриха фрапиращи нарушения в столичното следствие
63585
Откриха фрапиращи нарушения в столичното следствие
Б Сарафов: За прокуратурата не съществуват свещени крави
  • Откриха фрапиращи нарушения в столичното следствие
  • Б Сарафов: За прокуратурата не съществуват свещени крави

Фрапиращи нарушения при случайния принцип на разпределение на делата са извършвани системно в следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Това сочат резултатите от проверката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура, направена в столичното следствие.

Установено е, че в периода 2009 - 2013г. липсва ефективен контрол върху служителите, които трябвало да работят с програмата за разпределение на делата, посочи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Акцентът на установените нарушения пада върху мотивите, с които следователите са отказвали да работят по дадено разследване.

Екипът е извършил задълбочена проверка на начина на разпределение на всички дела в посочения период, а отбелязаните нарушения бяха определени като меко казано „драстични" и „смехотворни".

Към настоящия момент 100 души заемат щатните бройки в следствения отдел на СГП. Тематичната проверка на инспектората подробно е разгледала всички заведени за периода 2009 - 2013 г. досъдебни производства, които са постъпили в столичното следствие.

От всички дела малко над 86% са подложени за администриране в системата за случаен подбор. Емил Владимиров от инспектората към ВКП показа нагледно системата за случайно разпределение на делата сред следователите, като акцентира на очевидно често използвания бутон „отказ", благодарение на който следователите имат възможност да се откажат от разследването, което програмата им разпределя на случаен принцип.
Абсолютно задължително е обаче отказът да бъде съгласуван с административен ръководител и да бъде мотивиран. Ето и някои от най-интересните мотиви, които следователите от градската прокуратура прилагат:

„Част от отказите, които са вписани в програмата, будят известно недоумение. По-интересните откази са: отпуск, може би; е, хайде да не е веднага това, реално мотиви няма, господинът не желае да вземе делото. Това е потресаващо", добави Владимиров.

Нарушения има и при натовареността на следователите, която при всички би трябвало да е 100%, но проверката показва, че има и такива с 0%.

Въпреки това от инспектората посочиха, че твърдението, че следователите не работят, което витае в общественото пространство, не е вярно. Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни,че според него нарушенията са смехотворни и глупави, но въпреки това предстоели дисциплинарни производства. Човекът, който администрира системата е дългогодишен служител на следствието - Росица Найденова. Обясненията, които тя изтъкнала за системните нарушения са, че през периода е обсъждала с колеги от други следствени служби практиката на работата, които работят по същата система.

По повод редицата разпити, които вече бяха извършени и тепърва предстоят във връзка с разследването срещу временно отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, зам. главният прокурор изрази категоричното си убеждение, че държавното обвинение ще си свърши работата.

По повод скандалното разследване, добило популярност като „Българския Уотъргейт”, заместникът на Цацаров коментира: „За прокуратурата не съществуват свещени крави”- с тази цветуща метафора Борислав Сарафов отговори на журналистически въпрос дали прокуратурата ще обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за скандала с подслушванията в МВР, при положение, че вчера бяха повдигнати обвинения на трима последователни шефове на дирекция СДОТО за престъпления по служба.