КНСБ се опитва да бъде чут от политиците преди изборите
КНСБ се опитва да бъде чут от политиците преди изборите / Дарик Габрово

 

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов участва в среща на синдикалния актив от Габрово с кандидат-депутатите от политическите партии, издигнати за участие в парламентарните избори от Габровски многомандатен избирателен район. Това е втората среща в регионите, на която синдикатът представя основните приоритети за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България до 2017 година.

Христов подчерта, че срещите се провеждат, за да бъдат запознати политиците с меморандума на КНСБ, с очакванията на синдиката към тях, да бъдат изразени препоръки. Предложенията в документа са в пет раздела - социално-икономическо  развитие, фискална, икономическа и социална политика, плюс едно предложение за референдум на който българските граждани да кажат има ли нужда от Велико Народно събрание и промяна в конституцията. „Основното нещо, което поставиха гражданите по време на последните събития, е искането за смяна на политическия модел. Този модел на управление през партиите очевидно не е съобразен с интересите на гражданите. И те искат промяна, която да доведе до възможността те да участват във вземането на решенията. Или ако това е трудно и непостижимо, да могат да ги контролират. Това са част ото конституционните проблеми, по които ние работим от 2003 година и започнахме на първо място с правата на гражданите", каза вицепрезидентът на КНСБ.

Той допълни, че срещите нямат форма на състезание между различните политически представители, макар че е прозвучало такова очакване. По-скоро това е форма да се опитват да влияят върху политиците и да покажат на работниците и служителите,че  отстояват аргументирани интереси и потребности, формират предложения, които касаят гражданството. „Това не ни превръща в политическа партия и по-скоро показва че сме отговорен социален партньор", бе категоричен Чавдар Христов.