ГЕРБ помага на бизнеса да завладее нови пазари извън граница
ГЕРБ помага на бизнеса да завладее нови пазари извън граница / netinfo

Българският бизнес да има възможност да изпраща свои представители извън граница с протекциите на държавата. Това предвижда реформата на ГЕРБ по отношение на фирмите-износители, които искат да стъпят на нови пазари. Това заяви Делян Добрев при посещението си днес в едно от проспериращите предприятия в региона DONIDO. Според Добрев това е възможно ако Агенцията за малки и средни предприятия бъде реформирана, така че да оказва по-значима помощ на българския бизнес."ГЕРБ може да осигури висок икономически растеж на предприятията от малкия и среден бизнес и най-вече на износителите на продукти с добавена стойност",подчерта Добрев.

ГЕРБ помага на бизнеса да завладее нови пазари извън граница
netinfo

Делян Добрев представи частта от програмата на ГЕРБ, която предвижда структурна реформа в Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия която да позволи на агенцията да проучва външни пазари, да намира конкретни контрагенти на българските фирми, да консултира компаниите по отношение на режима за износ и др. Реформата предвижда и преминаване на търговските аташета от Министерството към Агенцията. „По-активно ще се работи и по създаване на публично-частни партньорства, в които всяка една фирма или няколко фирми, на собствена издръжка, но с документи и легитимация от държавата, могат да изпратят търговски представител, в която и да е държава ", заяви още Добрев и допълни, че ГЕРБ ще подкрепи компаниите и браншовите организации да извършат маркетингови проучвания, да участват в изложения, за да могат да стъпят на нови пазари. Според Добрев един от проблемите е, че българските компании-износители са прекалено зависими от икономиките в Европейския съюз. ГЕРБ е готова да окаже подкрепа на бизнеса, който търси реализация извън пределите на Европа, и най-вече в нови бързо развиващи се пазари, като Бразилия, Индия, Китай, Япония", допълни Добрев. Водачът на листата на ГЕРБ и вторият в нея Красимир Стефанов се срещнаха с ръководството на DONIDO.

ГЕРБ помага на бизнеса да завладее нови пазари извън граница
netinfo

Добрев и Стефанов направиха обиколка на предприятието, което се занимава с производство на машини за млечната промишленост и работи основно за износ. Йордан Вълчев от DONIDO заяви, че кризата е оказала своето влияние още през 2009 година, но след относителния срив тогава, сега е последвал растеж. Вълчев подчерта, че е крайно доволен от факта, че срокът за вращане на данък добавена стойност през последните години е значително съкратен и фирмата винаги си получава ДДС-то в рамките на законоустановения срок.