ВИДЕО: Ван Перси узакони рекордната 20-та титла на Юнайтед в Англия!
ВИДЕО: Ван Перси узакони рекордната 20-та титла на Юнайтед в Англия! / БГНЕС

Отборът на Манчестър Юнайтед е новият шампион на Англия, четири кръга преди края на надпреварата. „Червените“ бяха безкомпромисни срещу тима на Астън Вила, побеждавайки с 3:0 на „Олд Трафорд“. И трите гола в мача бяха дело на Робин Ван Перси, който става шампион за първи път в кариерата си.

Така отборът на сър Алекс Фъргюсън става недостижим на върха в класирането, въпреки че преследвачът и досегашен шампион Манчестър Сити има да играе и мач повече. Юнайтед събра актив от 84 точки, което прави разликата между двата тима на върха 16 точки. Дори да изгуби и четирите си двубоя до края, а в същото време Сити запише пет поредни победи, „гражданите“ ще останат на точка зад градския си съперник.

Титлата е рекордна за Манчестър Юнайтед. Тя е под номер 20, а освен това е 13-та за мениджъра сър Алекс Фъргюсън и ветерана Райън Гигс. До този момент нито един мениджър или футболист може да се похвали с подобно постижение.

Що се отнася до самия двубой на „Олд Трафорд“, домакините нямаха никакви проблеми срещу Вила, който все още не е гарантирал оставането си в английския елит. Всичко в спора бе решено много рано, като „червените дяволи“ вкараха два безответни гола само за 13 минути игра.

Вездесъщият за Юнайед Робин Ван Перси откри във втората минута. След атака отдясно Рафаел центрира на далечната греда, където Райън Гигс отигра с едно докосване към Робин Ван Перси, който от един метър се разписа в мрежата на гостите.

Холандецът за пореден път доказа световната си класа в 13-ата минута, кога вкара невероятен гол. Уейн Рууни намери Ван Перси с пас от близо 40 метра, а бившият голмайстор на Арсенал с кинжален удар от воле препарира стража на гостите.

В 33-ата минута Перси постигна своя хеттрик в мача, оформяйки головата си сметка до този момент от сезона на 28 попадения във всички състезания, като 24 от тях са във Висшата лига.

През втората част домакините видимо намалиха оборотите, а резултатът се запази непроменен до последния съдийски сигнал.

Така тимът на Манчестър Юнайтед покори пореден рекорд в английския футбол, триумфирайки за 20 път! Най-близо до това постижение е тимът на Ливърпул, който е бил първенец на Англия в 18 случаи. За Робин Ван Перси пък това е първа титла в кариерата му.