Всяка година 1,5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани
Всяка година 1,5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани / снимка: Reuters
Всяка година 1,5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани
63541
Всяка година 1,5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани
  • Всяка година 1,5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани

Над 10 млн. деца годишно по света умират, преди да навършат 5 години. 10 процента от тях са били със заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация, съобщават експерти по време на 8-то издание на Европейската имунизационна седмица.

1,5 млн. деца умират годишно в следствие на това, че не са били ваксинирани, поясни Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. Мотото на тазгодишната имунизационна седмица е: „Нека да спасим петото дете", защото 20 на сто от децата по света нямат достъп до ваксинация и ако се разболеят, вероятността да получат нужното лечение е минимална, допълва експертът.

Радочай припомни, че преди три години у нас от морбили умират 20 деца. Тъй като заболяването е силно заразно, за да се предотврати разпространението на морбили, е нужно срещу тази инфекция да бъде имунизирано поне 95% от населението. Статистиката сочи, че ако през 1998 г. в Европа са били регистрирани над 200 000 случая на морбили, в момента те са не повече от 7500. Амбицията е това заболяване да бъде елиминирано до 2015 г. Това обаче нямало как да стане, ако намалим имунизационния обхват, категоричен е д-р Валери Цеков, председател на сдружението по иновативна медицина.

Специалистите са единодушни, че антиимунизационното движение у нас не е слабо. Годишно обаче се съставяли едвам между 5 и 10 акта на родители, които поради немарливост не ваксинирали своите деца. Цената на актовете била 50 лв. като при повторно нарушение, тя се удвоявала, допълват специалистите.