Заподозрените за взривовете в Бостън може би са планирали още нападения
Заподозрените за взривовете в Бостън може би са планирали още нападения / снимка: Reuters, архив

Разследващите Бостънския атентат смятат, че двамата братя, заподозрени за взривовете, вероятно са планирали и други нападения, имайки предвид намерените от полицията оръжия, предаде АП.

Шефът на полицията в Бостън Ед Дейвис каза в предаване на телевизия Си Би Ес, че след престрелката в петък между двамата братя и полицията, са били намерени самоделни експлозиви и огнестрелни оръжия. Това дава основания да се предполага, че заподозрените - Тамерлан и Джохар Царнаеви, са имали намерение да нападнат още хора. Едно от взривните устройства е било намерено в „Мерцедес”-а, който двамата братя отвлекли. От двете бомби, избухнали преди финалната линия на Бостънския маратон, загинаха трима души, а над 180 бяха ранени.

Губернаторът на Масачузетс Девал Патрик каза днес, че има записи на улични камери, на които се вижда как Джохар Царнаев оставя раницата си на земята и спокойно се отдалечава, преди бомбата да гръмне. Той не реагира след първата експлозия и се отдалечава от раницата навреме за втората експлозия, каза губернаторът пред телевизия Си Би Ес, допълва БТА.

Патрик заяви, че няма представа какъв може да е бил мотивът на заподозрените. Джохар Царнаев, който бе заловен тежко ранен след преследване, по време на което бе убит брат му, все още е в много тежко състояние и не може да бъде разпитан. Все още не е ясно какви обвинения ще му бъдат предявени. Най-тежкото обвинение, което може да му бъде предявено от федерален прокурор, е използване на оръжие за масово унищожение за убийство на хора. За него би могъл да получи смъртно наказание, но в Масачузетс няма смъртна присъда.