Групата „Приятели на Сирия” ще увеличи подкрепата си за сирийската опозиция
Групата „Приятели на Сирия” ще увеличи подкрепата си за сирийската опозиция / снимки: Reuters

Групата „Приятелите на Сирия” ще увеличи подкрепата и помощта си за сирийската опозиция. Освен това тя ще оказва допълнителна помощ на Върховния военен съвет. Това се изтъква в декларация, приета от външните министри от ядрото на групата „Приятели на Сирия”, които заседаваха вчера в Истанбул.

В срещата, състояла се в старинния дворец Адиле Султан и продължила шест часа, участва американският държавен секретар Джон Кери, както и външните министри на Великобритания, Катар, Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Обединените арабски емирства, Италия, Германия, Франция и Турция. Опозиционната Сирийска национална коалиция бе представена от председателя си Муаз ал Хатиб.

Декларацията, подготвена от представителите на сирийската опозиция, съдържа 15 точки. В нея специално се отбелязва, че сирийският лидер Башар Асад и неговите привърженици няма да бъдат допуснати да участват в изграждането на бъдещето на Сирия. След срещата се състоя пресконференция с участието на държавния секретар на САЩ Джон Кери, външния министър на Турция Ахмед Давутоглу и председателя на Сирийската национална коалиция Муаз ал Хатиб, отбелязва БТА.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че на срещата са обсъдили преходния период в Сирия и подчерта, че участниците подкрепят сирийската опозиционна коалиция и нейната мисия.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу посочи, че е крайно време да бъдат прекратени кръвопролитията в Сирия и подчерта, че Турция ще продължи да оказва пълна подкрепа на смелата борба на сирийския народ в името на общочовешките ценности. Според Давутоглу подкрепата на 11-те страни от ядрото на групата „Приятели на Сирия” е важна, но само сирийският народ има правото да определя своето бъдеще.

Председателят на Сирийската национална коалиция Муаз ал Хатиб призова Русия и Иран да прекратят подкрепата си за кървавия режим на Башар Асад.

Групата Приятели на Сирия ще увеличи подкрепата си за сирийската опозиция
netinfo

Сирийски войници и членове на въоръжени отряди, верни на президента Башар ал Асад, са убили днес в предградие на Дамаск най-малкото 85 души, включително жени и деца. Това е станало при щурм на предградието Джейдет ал Фадел, предприет от
правителствените сили след петдневни сражения, съобщи опозиционен активист от района, цитиран от АП.

Той каза, че опозицията е документирала „общо 85 екзекуции”, включително смъртта на 28 души, застреляни в импровизирана болница. „Опасяваме се, че жертвите на клането са много повече”, е заяви Ахмад ал Раби от съседния квартал Джейдат Артуз. Засега няма потвърждение от независим източник на казаното от представителя на опозицията. От избухването на въстанието срещу Асад преди две години повечето независими медии са забранени от властите.