ВИДЕО: Тотнъм разкъса Сити на три парчета в Лондон
ВИДЕО: Тотнъм разкъса Сити на три парчета в Лондон / Reuters

В мач с две лица на „Уайт Харт Лейн“ Тотнъм направи сериозна заявка за място в Шампионската лига, като обърна Манчестър Сити от 0:1 до 3:1 в мач от 34-ия кръг на Висшата лига. Шампионите успяха да поведат след само 5 минути игра, но с много силно второ полувреме и не без поредния красив гол на Гарет Бейл „шпорите“ почти поднесоха титлата на Манчестър Юнайтед.

Още от първите минути тимът на Андре Вилаш-Боаш показа, че ще контролира повече топката, но това пасваше идеално на стратегията, избрана от „небесно сините“. Тя се базираше на бързи контраатаки предимно по крилата, където Клиши и Сабалета бяха доста активни.

Още при първия си удобен случай Сити наказа съперника си с красив гол. Карлос Тевес свърши страхотна работа до ъгловото флагче, като гардира топката от четирима съперници, след което с хубав пас изведе Милнър в наказателното поле. Английският национал пусна остро зад точката на дузпата, където Самир Насри с атрактивен удар намери долния десен ъгъл.

Ранното попадение разклати самочувствието на домакините, които загубиха баланса в играта си и започнаха да допускат грешки и пред двете врати. Джо Харт почти нямаше работа, докато в отделни случаи само късмета спаси Тотнъм от втори гол при острите атаки на гостите.

През втората част обаче Тотнъм показа съвсем друго лице и успя да притисне съперника си. Сити започна да накъсва играта с повече нарушения, но и те не успяха да спрат устрема на „шпорите“. Играчите на Вилаш-Боаш се задържаха доста около наказателното поле на Сити и напрежението изигра своята роля в 74-ата минута. Тогава Гарет Бейл получи добър извеждащ пас отдясно и пусна остра топка във вратарското поле, където Майкон се подвоуми дали да се хвърли на шпагат. Това остави Клинт Демпси на чиста позиция от няколко метра и американецът не сбърка.

Четири минути по-късно обратът стана пълен, след като Сити загуби топката в центъра, тя стигна до Дефоу отляво, който напредна и влезе в наказателното поле. Там нападателят ряско смени посокато и с хубав удар в долния ляв ъгъл направи Харт безпомощен.

В 82-ата минута всичко приключи, когато Том Хъдълстоун с остър пас разсече централната защита на гостите, а Герт Бейл елегантно копна топката над вратаря за крайното 3:1.

Така Тотнъм събра 61 точки в актива си и остава 5-и, но с мач по-малко. „Шпорите“ се изравниха по точки с четвъртия Челси и изостават с 2 от третия Арсенал. Сити си остава втори с 68, но Манчестър Юнайтед може да дръпне с 15 точки пред тях, ако днес бие Астън Вила.