Джохар Царнаев остава в тежко състояние
Джохар Царнаев остава в тежко състояние / снимка: Reuters

Заловеният заподозрян за атентата в Бостън в понеделник Джохар Царнаев остава в тежко състояние, предаде АФП, като се позова на комюнике на ФБР. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че 19-годишният Царнаев е интубиран и е под въздействието на седативи.

Според друга американска телевизия - Си Би Ес, етническият чеченец е бил прострелян на две места и е загубил много кръв. Тъй като има рана в гърлото, възможно е да се е опитал да се самоубие, като се е прострелял в устата. В резултат младежът има увреждане на езика и не може да говори, отбелязва Ройтерс.

Кметът на Бостън Томас Менино потвърди пред телевизия Ей Би Си, че състоянието на Джохар Царнаев е много сериозно. „Не знаем дали изобщо някога ще можем да го разпитаме”, подчерта Менино. Той не даде подробности, уточнява БТА.

Джохар Царнаев бе заловен в събота след 24-часово преследване. Тежко ранен, той се скрил в лодка в двор в предградие на Бостън. По-големият брат на Джохар, 26-годишният Тамерлан Царнаев, почина от раните си в болница предишния ден след престрелка с полицията.

 

Джохар Царнаев остава в тежко състояние
netinfo

Федералната служба на обществените защитници заяви, че ще представлява 19-годишния Джохар Царнаев, след като му бъдат повдигнати обвинения, предаде Ройтерс. Мириам Конрад, оглавяваща офиса в Бостън, който представлява криминални заподозрени, ако не могат да си позволят адвокат, съобщи на медиите: „Уведомиха ни, че ще бъдем назначени, щом бъдат повдигнати обвинения. Служебните защитници ще трябва да бъдат назначени от федерален съдия".

Властите не прочетоха на Царнаев правата му по т.нар правило Миранда с което обикновено полицията предупреждава криминалните заподозрени, че имат право да мълчат и да бъдат разпитвани в присъствие на адвокат, за да бъдат допустими показанията им в съда. Представител на Министерството на правосъдието обясни, че правителството се позовава на позволеното изключение от правилото, когато го налага
обществената сигурност, предава БТА.

Обвиненията може да бъдат повдигнати в най-скоро време въпреки тежкото състояние на младежа. Делото може да се гледа както на федерално равнище, така и в щата Масачузетс, където няма смъртно наказание. Най-сериозното потенциално обвинение би било за използване на оръжие за масово унищожение за убийства на хора, което се наказва със смъртна присъда. При експлозиите в Бостън загинаха трима души и над 180 бяха ранени. Щатът би могъл да повдигне обвинения за смъртта на полицая, убит от Джохар и брат му.

Върховният съд така и не реши дали чуждестранни граждани, арестувани на американска земя, може да бъдат съдени от военен трибунал (военна комисия), вместо от граждански съд, въпреки че на два пъти беше готов да се заеме с въпроса през последните години - когато президент беше Джордж У. Буш и още веднъж, след като Обама пое поста. И в двата случая обаче администрацията премести заподзрените терористи - американският гражданин Хосе Падиля и постоянно пребиваващия студент от Катар Али ал Марри, от военен в граждански затвор, за да избегне делото във Върховния съд.

Още една юридическа подробност допълва руският портал Лента.ру - съгласно американския закон предполагаемите терористи трябва да бъдат задържани под стража по време на разследването, но това не важи за гражданите на САЩ, а Джохар е именно такъв. Съдът е длъжен да разгледа ходатайството му да бъде пуснат под гаранция и той можеше да се яви пред съдия още днес, ако здравето му позволяваше.

Джохар Царнаев остава в тежко състояние
netinfo

Междувременно стана ясно, че специалните служби на САЩ проверяват връзка на заподозрения в организирането на терористичния акт по време на Бостънския маратон Тамерлан Царнаев с терористичната организация "Кавказки емират", чийто лидер е екстремистът Доку Умаров, съобщи американският телевизионен канал Фокс нюз, цитиран от ИТАР-ТАСС. На страницата на Тамерлан Царнаев в YouTube е открит
така нареченият списък на терориста (филми с екстремистки характер), а има и позовавания на "Кавзакзкия емират, съобщи Фокс нюз.

Според близки на Тамерлан Царнаев той станал последовател на радикалното течение на исляма през последните години, когато е живял в САЩ, и с възгледите си силно разтревожил роднините си в Дагестан по време на посещенията си при тях миналата година. Според данни на американски медии преди две години руските специални служби са поискали от САЩ информация за Тамерлан. Москва го охарактеризирала като последовател на радикалния ислям, който се готви да се присъедини към нелегална групировка. "Запитването било направено от руското правителство, което било обезпокоено от вероятни връзки на Царнаев с чеченски терористи", пише в. "Вашингтон пост".

Тамерлан Царнаев почина в четвъртък при престрелка с полицията край Бостън, а по-малкият му брат Джохар бе заловен в петък при мащабна операция на правоохранителните органи на САЩ в същия район. В понеделник на една от централните улици в Бостън избухнаха два взрива, близо до финиша на известния Бостънски маратон. При терористичния акт загинаха трима души, а близо 180 бяха ранени, припомня ИТАР-ТАСС.