Станишев: България върви надолу по отношение на свободата на медиите
Станишев: България върви надолу по отношение на свободата на медиите / dariknews.bg

През последните години, по отношение на свободата на словото, България трайно и последователно пада в класациите на всички международни институции, които следят свободата на медиите. Днес стана публичен и поредният доклад на държавния департамент, който представи изключително тежки и тъжни констатации в това отношение.

Станишев каза, че в доклада се посочват основните проблеми, които са натрупани в резултат на управлението на правителството на Борисов. Като такива са посочени корупцията, несвободните медии и натискът върху медиите, както и цензурата и самоцензурата.

„Това са едни много тежки заключения за резултатите от едно управление, което беше изгонено от хората с камъни в резултат на протести", коментира Сергей Станишев и припомни, че: „ако няма свободни медии, тогава хората гладуват, защото когато няма политическа или медийна опозиция, властта остава без контрол и в крайна сметка грабва и държавата".

Станишев каза, че това е проличало много ясно след падането от власт на последното правителство.

„Няма и два месеца, откакто правителството на Борисов подаде оставка и вече излизат наяве безобразията за начина по който са управлявали. Съвсем наскоро прокуратурата започна наказателно разследване и повдигна обвинение срещу четирима високопоставени служители на МВР за злоупотреба с подслушването". Сергей Станишев обясни, че се е оказало, че две трети от сигнала, който е бил адресиран до него и той го е предал на прокуратурата е фактически верен и това е страшно за всеки един български гражданин.

115 000 са подслушванията и хората, за които е искана информация и са следени разговорите им, каза Станишев и добави, че те всъщност те са повече.

„Най-лошото е, че това се е правело не за да се бори престъпността, а за да се злоупотребява, да се шантажира и да се обслужват нечии бизнес интереси", каза той и уточни, че бюджета на МВР за подслушване годишно е 100 милиона - „Това е безобразие, което не се случва в никоя демократична страна".

Лидерът на БСП коментира повдигнатото обвинение срещу ръководителя на ГДБОП и заместник главния секретар на МВР. „Оказва се, че под ръководството на г-н Борисов и на Цветан Цветанов, ръководството на МВР се превръща в една организирана престъпна групаМожете да си представите, каква борба с организираната престъпност е царяла през тези четири години", каза Станишев.

Като определи това поведение като покровителство на контрабандата, Сергей Станишев посочи статистическите данни, според които контрабандата на цигари бележи двойно увеличение.

„Трудно е да се изчисли какви са размерите на контрабандата с наркотици, но това все е резултат на управлението на ГЕРБ, а уж бяха пречупили гръбнака на организираната престъпност".

Станишев припомни програмата на ГЕРБ от 2009-та година, когато са били обещани 200 000 нови работни места, подкрепа на дребния и среден бизнес така, че всеки с таланта и с усилията си да може да се развива. „А дребният и среден бизнес е сгазен тотално от рекета на държавата и институциите", каза лидерът на БСП и в заключение добави:

„Най-потресен съм от цинизма на Борисов по отношение на българските пенсионери. Това, което каза той, че пенсионерите са изяли фискалния резерв на държавата, е тотален цинизъм. Той смята това за прахосване на пари и няма никаква социална или човешка чувствителност за това, че 2,3 млн. български граждани живеят в мизерия".