Станишев: България пада в класациите за свободата на словото
Станишев: България пада в класациите за свободата на словото / снимка: БСП

За съжаление през последните години България пада трайно в класацията на всички международни институции по отношение на свободата на словото. Това заяви днес на пресконференция в Плевен лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Днес стана публичен поредният доклад на Държавния департамент, който прави за България изключително тежки, тъжни констатации в това отношение и посочва основни проблеми, които са се натрупали в резултат на управлението на правителството на Бойко Борисов - корупция, несвободни медии, натиск върху тях, цензура и самоцензура, заяви Станишев. Това са много тежки заключения за резултатите от едно управление, което „бе изгонено с камъни в резултат на протести”, коментира той.

Според Станишев това пряко засяга българските медии и журналисти. Ако няма свободни медии, хората гладуват, защото няма опозиция - политическа и медийна, допълни той. Според него тогава властта става безконтролна и ограбва държавата. Той каза, че е убеден, че това много ясно проличава след като правителството на Бойко Борисов падна от власт, защото са започнали „да излизат наяве едно след друго безобразията за начина, по който са управлявали”.

Станишев каза, че наскоро прокуратурата е повдигнала обвинения срещу четирима високопоставени служители на МВР за злоупотреби с подслушване. Той заяви, че фактически са подслушвани 115 000 души, което се е правело според него, „за да се шантажира, да се обслужват нечии бизнес интереси, за сметка на всички данъкоплатци, защото бюджетът за подслушване на МВР е 100 млн. лева”.

Според лидера на социалистите „ръководството на МВР се е превърнало в организирана престъпна група”, „по-скоро покровителствало контрабандата”. Станишев каза, че е „потресен от цинизма на Бойко Борисов” по отношение на българските пенсионери, „че са изяли фискалния резерв”.