България приветства постигнатото споразумение между Сърбия и Косово
България приветства постигнатото споразумение между Сърбия и Косово / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България приветства постигнатото споразумение между Сърбия и Косово. Неговото парафиране увенчава края на един напрегнат и труден преговорен процес, който беше следен с внимание и съпричастност и от България. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод на подписаното споразумението за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.

Според него това споразумение е израз на политическата смелост и прозорливост на премиерите на двете страни, които „се обърнаха с лице към реалностите и бъдещето”. България иска да отдаде дължимото на неуморните усилия на Катрин Аштън за намирането на взаимно приемливо решение между Сърбия и Косово, отбелязва говорителят на българското външно министерство. По думите му постигнатите договорености ще имат важно значение за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Те отварят пътя към по-нататъшно помирение, сътрудничество и напредък в реализирането на европейската перспектива на целия регион, се посочва в изявлението.

„Убедени сме, че Сърбия и Косово ще изпълнят необходимите критерии за започване на преговори за европейската им интеграция - Сърбия - за членство в ЕС, Косово - за сключване на Споразумение за стабилизация и асоцииране”, пише в изявлението.

Говорителят на МВнР посочва, че България, като член на ЕС, ще подкрепи изработването на един амбициозен дневен ред за двете страни през 2013 г. „Разбира се, подписването на споразумението е първата стъпка в процеса на нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Тя е от историческо значение”, заявява говорителят на МВнР, като допълва, че остава не по-малко важният процес на одобрението на споразумението на базата на националните процедури, както и неговото практическо прилагане.

България е убедена, че Сърбия и Косово ще подходят отговорно и конструктивно и към тези етапи в развитието на техните отношения, заявява говорителят на МВнР.