Израелският Галил е първият финалист в Балканската лига
Израелският Галил е първият финалист в Балканската лига / Gong.bg, Мария Мицова

Галил Гилбоа се класира на финал в Балканската лига, след като се наложи с 85:76 над македонския Куманово, в първата полуфинална среща от Файнъл 4.

Домакините от Самоков положиха сериозен труд с организацията на надпреварата, а феновете на Рилски спортист дори се бяха подготвили със специален плакат в подкрепа на бившия капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров. Точно в 19.19 часа те издигнаха транспарант в негова чест, и скандираха името му.

Галил Гилбоа имаше леко превъзходство през целия мач, но така и не успя да осъществи пълен контрол върху него и на няколко пъти заплашително позволи на Куманово да се доближи в резултата. Всяко напускане на терена от страна на македонските титуляри обаче се отразяваше фатално и разликата отново скачаше.

Бързите атаки на Галил бяха основното оръжие на Лиор Любин и момчетата му, а и двата състава си направиха сериозно надвкарване от тройката.

Гардът на Куманово Александър Костоски бе отличник в това отношение, и наниза цели седем тройки, като завърши с общо 29 точки. Урош Лукович и Антъни Лий реализираха по 14 точки и взеха по 10 борби всеки.

За успеха на Галил петима играчи записаха двуцифрен точков актив, а най-добър бе Янив Грийн с 19 точки и 10 борби.

Така Галил Гилбоа вече чака своя съперник на финала в неделя, измежду Левски и Рилски спортист, които играят в другия полуфинал.